Szeretetvéradás lesz a kórházban

Most még nagyobb szükség van vérre, mert a koronavírus járvány miatt sokan tartanak a véradástól. Mintegy 20-30 százalékkal visszaesett a véradók száma. A véradóban hangsúlyozzák: biztonságos körülményeket teremtettek.

A COVID-19 miatt bevezetett intézkedéseket figyelembe véve a véradási napokon most legföljebb 70 véradót tudnak fogadni egy nap. Ezért három napra elosztva szervezik a véradást (dec. 15., 17., 22.), és már reggel fél 8-kor kezdik. A torlódás elkerülése érdekében azt kérik az önkéntesektől, előzetesen jelentkezzenek be telefonon (70/933-8211; 70/933-8219). A véradók két csomag szaloncukrot és élelmiszercsomagot kap ajándékba.

A kórház véradójában fokozottan figyelünk a higiéniai előírásokra, folyamatosan fertőtlenítünk mindent, valóban biztonságosak a körülmények – hangoztatta dr. Ambrusics Anna, a vérellátó osztály vezetője.

A véradóban egyszerre négy ágyon tudják fogadni a jelentkezőket. Általában havi 300 egység vért szoktak levenni (egy egység 4 dl), ez biztosítja a szükségletet. Ehhez 100-120 ember elajánlása szükséges. Az elmúlt hetekben viszont visszaesett a véradók száma Nagyatádon a szokásos keddi napokon, bár vidéken ezt nem tapasztalták.

Megosztás