Drágulni fog a tej, a hús és a tojás is

A csirkemellfilé kilója akár 20 százalékkal is drágulhat, de általánosan emelkedni fog a tej-, a tojás és az egyéb hústermékek ára is. A szakértők szerint ennek hátterében a takarmányárak növekedése áll.

A takarmánygyártással foglalkozó Vitafort Zrt. vezérigazgatója példa nélküli kihívásnak nevezte, hogy a takarmány-alapanyagok ára megugrott az utóbbi hónapokban. Kulik Zoltán szerint a drágulás akár 15-20 százalékkal is emelheti a hús, a tej, a tojás termelési önköltségét” – írta az MTI.  A takarmányárak drágulása a legnagyobb mértékben a csirkehús árára lesz hatással, a fogyasztók is hamarosan szembesülni fognak ezzel, mivel már most is kerültek a piacra olyan húsok, melyeket drágább takarmányokkal állítottak elő a termelők. Mivel a csirkemell kilogrammonkénti ára jelenleg 1100-1500 forint körül van, ezért a 20 százalékos drágulás azt jelenti, hogy hamarosan akár 1300-1800 forintba is kerülhet. A takarmány drágulását azzal magyarázták, hogy a kínálat eddig nagyfokú bővülése szinte megállt, míg a kereslet világszerte nőtt.

Sajnos ez a drágulás minden húsipari termelőt utol fog érni, hiszen mindenki alkalmazkodik a piaci mozgásokhoz, Magyarországon a legtöbben a német tőzsdéhez igazítják az árakat – árulta el az Atádhírnek az Atád Hús Bt. ügyvezetője, Székely Gábor.

Nálunk egyelőre még nem érezhető a drágulás, mivel olyan termelőtől vesszük a húst, aki maga állítja elő a takarmányt is, ott később realizálódik a drágulás – magyarázta az ügyvezető. – Több beszállítónk van, amíg tehetjük, elsősorban nem a drágábban kínálótól vesszük a termékeket.

Az ügyvezető elmondta: a tavalyi árakhoz képest a covid járvány hatására átlagosan 5-6 százalékkal nőttek a hústermékek árai.

Megosztás