Durván drágultak az élelmiszerek

A KSH adatai szerint tavalyhoz képest csaknem 8 százalékkal lettek drágábbak az élelmiszerek. A párizsi és a kolbászok ára 20,5, a friss zöldségeké és gyümölcsöké pedig 18,1 százalékkal emelkedett a magyar piacon.

Átlagosan 7,8 százalékkal drágábbak az élelmiszerek, mint tavaly ugyanekkor – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Különösen a húsfélék piacán érezhető az áremelkedés, a párizsi és a kolbászok 20,5, a sertéshús 17, a szalámi, szárazkolbász és sonka 10,8 százalékkal lett drágább. Más terméktípusokat sem kímélt meg a recesszió: a cukor ára 14,2, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcsök) pedig 18,1 százalékkal emelkedett.

A szeszes italok és dohányáruk ára átlagosan 6,7 százalékkal emelkedett, viszont az üzemanyagok 11,6 százalékkal olcsóbbak voltak. Az utóbbi „luxus” azonban nem tartott sokáig, a júliusban megemelt jövedéki adó mértéke miatt péntektől már az üzemanyagárak is magasabaklesznek, mint a járványhelyzet előtt. A májusi árakhoz képest is óriási volt a drágulás: 9,3 százalék.

Májushoz képest némi javulás is tapasztalható: az élelmiszerek 0,6 százalékkal olcsóbbak lettek. Ez azonban nem túl kecsegtető, tekintve, hogy az átalgos árszínvonal 0,4 százalékkal nőtt.

A nyugdíjak reálértéke pedig egyértelműen csökkent a tavalyihoz képest: a maginfláció 4 százalékos hatása mellett a nyugdíjas vásárlói kosár drágulása 3,6 százalékos volt. Összevetve ezt a nyugdíjak idei, 2,8 százalékos emelésével, látható, hogy a nyugdíjak reálértéke a tavalyi alá esett. 

Megosztás