Egy magyarra több mint 135 ezer forint járványvédelmi bírság jutott tavaly

2020-ban több mint 1,3 milliárd forint büntetést osztottak ki a szabályszegőknek, ebből 711 millió a helyszíni-, és a 612 millió az egyéb pénzbírság. Öt éve nem bírságoltak összesen annyit, mint tavaly.

A 24.hu cikkében a kielemezték a Bűnügyi Statisztikai Rendszerbe felvezetett összesítéseket a tavalyi évről. Mint kiderült, a korábbi évhez képest több mint egymilliárd forinttal több bírságot szabtak ki a szabálysértőkre – nem nehéz kitalálni, hogy ezek többsége milyen esetekben lett kiróva.

A koronavirus.gov.hu folyamatosan vezet összesítéseket a járványvédelmi szabályok megszegői ellen tett intézkedésekről. Eszerint például több mint 35 ezer esetben jártak el a kijárási tilalmat megszegők ellen, több mint 5 ezren szegték meg a hatósági karantént, és majdnem 24 ezer esetben intézkedtek maszkviselési szabályok be nem tartása esetén.

Azonban mindeddig az operatív törzs sajtótájékoztatóján nem hangzott el a bírságok összegére vonatkozó információ, és ezzel kapcsolatosan a riporterek kérdéseire sem adtak választ. Ám a Bűnügyi Statisztikai Rendszerbe felkerült a tavalyi év összesítése.
Ebből kiderült, hogy két esetben börtönbe került a szabályszegők, és egy esetben szabtak ki közmunkát. 47 ezer esetben szabálysértési eljárást indítottak a veszélyhelyzetben hozott rendeleteket megszegőkkel szemben.

Helyszíni bírságot 26 685 esetben szabtak ki, összesen 710,9 millió forint értékben, vagyis átlagosan 26-27 ezer forintra bírságoltak egy szabályszegőt. Ennek eddig mindössze a hetedét fizették be. Összesen tavaly 7,9 milliárd helyszíni bírságot osztott ki a rendőrség, vagyis az elérhető statisztikák szerint 2015 óta ez rekordot jelent.

Ezen felül további pénzbüntetést 7219 esetben szabtak ki a szabálysértőkre, összesen 612 millió forintot. Ez átlagosan 85 ezer forintos pénzbírságot jelent. Mindeddig ennek csak a tizede lett befizetve.

Vagyis összesen a járványügyi szabályokat megsértőkre 1,32 milliárd forintot szabtak ki. Hogy éreztessük a mennyiség nagyságát: ez egy magyar lakosra vetítve több, mint 135 ezer forint.

A nyitókép illusztráció.

Megosztás