Együtt-percek: a Pannon Filharmonikusok adventi kalendáriuma

Az idei nehéz, korlátozásokkal terhelt adventi időszakban pár percre muzsikát, kultúrát, várakozással teli izgalmat, egy kis gyermeki játékosságot szeretne kopni az otthonokba minden nap a zenekar.

Talán az Adventhez köthető hagyományaink történetét ismerjük, vagy szeretjük a legjobban. Hogy feledésbe ne merüljenek ősi szokásaink, szellemi tradícióink, ápolni kell őket, és időről-időre beszélnünk kell róluk. Ezt, természetesen, mi is megtesszük az advent kapcsán. Ugyanakkor bevalljuk, hogy idén a legfontosabb szempont az volt, hogy esténként, ha csak online is, de virtuálisan együtt lehessünk a közönségünkkel. Szeretnénk ebben a nagyon nehéz karácsony előtti időszakban pár percre muzsikát, kultúrát, várakozással teli izgalmat, egy kis gyermeki játékosságot lopni az otthonokba! – nyilatkozta a zenekar igazgatója, Horváth Zsolt.

A keresztény kultúrkörben a karácsony napját megelőző negyedik vasárnaptól számítjuk ezt az időszakot, a vízkeresztig tartó karácsonyi ünnepkör kezdődik advent első vasárnapjával. Ezen a napon gyújtotta meg köszöntője után a zenekar első kisfilmjében Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója is az együttes adventi koszorúján az első gyertyát.

A pécsi zenekar Adventi Kalendáriumában tehát december 24-éig minden este nyolc órakor kinyílik egy ablak. Azt talán sokan nem tudják, hogy az adventi naptár használata az 1900-as évek körül kezdett elterjedni, úgy közeledtek apránként az ünnephez, hogy naponta egy kinyitott ablakocska mögül cukorkát, csokoládét, vagy szerényebb körülmények között mogyorót, diót lehetett kivenni.

A Pannon Filharmonikusok zenés-mesés kalendáriumát az érdeklődők a zenekar youtube csatornáján, illetve a közösségi oldalán tekinthetik meg. Természetesen a muzsika van többségben, de három mesét is belecsempésztek az alkotók a rövid zenei produkciók közé. Az egyik, december 15-én este, határozottan nagy meglepetés, különlegesség lesz. Az ötletgazda Kiss Szabolcs harsonaművész, aki igazán sokoldalú tehetség, saját hangszerén kívül zongorázik, ha kell, énekel, szívesen kalandozik a klasszikus zenén túli műfajokba is, és évek óta ő Csigabá, azaz a Csigaház program házigazdája. Elképzelése találkozott a zenekar vezetésének céljaival abban, hogy nagy hangversenyeinek élő közvetítései vagy koncertfilmjei mellett könnyedebb, rövid produkciókkal járuljanak hozzá ahhoz, hogy a közönség, ha online is, de kapcsolatban maradhasson a muzsikusokkal, a Kodály Központtal, a zene adta jóérzéssel. Remélik, hogy az esténként megjelenő produkciók segítenek abban, hogy a klasszikus értékek mentén, a külvilág nyomasztó terheit könnyebben tudjunk viselni, de legalábbis pár perc békés, értékes előadásban legyen részünk az ünnepi készülődés alatt.

A Pannon Filharmonikusok 44 muzsikusa, mind a 3 karmestere, az igazgatója, valamint a menedzsment 2 tagja, 1 muzsikus feleség és 4 muzsikus gyermek vett részt nagy örömmel a produkciókban.

A szimfonikus zenekari hangszerek közül mindössze az oboa nem szólalt meg az adventi sorozatban, de a karácsony esti zenekari produkcióban megszólalva teljessé válik a kép. Kiss Szabolcs családi produkciójában azonban még az ütőhangszerek is képviseltették magukat. A karmesterek produkciója részben sejthető, részben meglepetést hordoz magában. Négy napon összesen 12-14 órát forgatott a stáb.

 

Megosztás