Éjszakai kontaktlencse gyerekeknek – Tényleg biztonságos?

Az ortokeratológiai lencse, vagyis az éjszakai kontaktlencse alvás közben változtatja meg a szaruhártya görbületét ideiglenesen, ezért napközben bármilyen segédeszköz nélkül valósul meg az éles látás. (X)

Jól értette, nincs szükség sem kontaktlencsére, sem szemüvegre, hogy jól lásson

Az úgy nevezett Ortho-K éjszakai kontaktlencse egy teljes mértékben biztonságos, gyermekek és felnőttek esetében egyaránt alkalmazható, nem sebészeti látásjavító megoldás. Az Ortho-K lencsék egyedi tervezésűek, melyeket éjszaka, az alváshoz kell a szemekre illeszteni. Nappal bármiféle látásjavító eszköz nélkül láthat élesen. Mindez a kontaktlencse speciális összetételének köszönhető, mely által átalakítja a szaruhártya felszínét. Ahogy a neve is mutatja, a nappali lencsékkel ellentétben, éjszaka kell felhelyezni, majd ébredés után el kell távolítani a szemekről. Ez egy visszafordítható, tehát nem végleges megoldás. Kiváló opció azoknak, akik tartanak a műtéti beavatkozástól.

Az éjszakai, más néven orthokeratológiai kontaktlencsék gyermekek számára is biztonságosan alkalmazhatók. Sőt, gyermekek számára kifejezetten előnyös választás, ugyanis lassítja a miópia progresszióját, valamint a megakadályozza a miópiával kapcsolatos szemészeti problémák kialakulását.

Az Ortho-K lencsék az enyhe asztigmiában és a mínusz 6,00 alap dioptria értékig miópiában szenvedők számára optimális megoldást jelent. A szakemberek nyolcéves kortól ajánlják az éjszakai kontaktlencsét elsősorban olyanoknak, akiket valamilyen okból kifolyólag zavar a kontaktlencse vagy a szemüveg viselése. Az Ortho-K lencsék legfeljebb abban az esetben nem jöhetnek szóba, ha a páciens fél a szem érintésétől, extrém nagy vagy kicsi pupillamérettel rendelkezik vagy ha korábban már átesett a páciens lézeres látásjavításon. Ezenkívül a hibás szemhéjállás, az extrém száraz szem és bizonyos szaruhártyabetegségek is kizáró oknak minősülnek.

Biztonságos és komfortos ortokeratológiai lencse

A látásjavítás céljából alkalmazott átmeneti szaruhártya-átformálási eljárás nem újkeletű, ugyanis körülbelül negyven éve létezik. Az FDA, vagyis az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal minden korosztály számára engedélyezte az ortokeratológiai lencsék alkalmazását 2002-ben. A módszer olyan technológiákkal van ellátva, melyeknek köszönhetően az éjszakai kontaktlencse alkalmazása teljes mértékben biztonságos, illetve kényelmes.

Az Ortho-K lencsék ma már sokkal biztonságosabbak és a rövidlátás szélesebb körét képesek korrigálni, köszönhetően az innovatív lencsetervező szoftverek által tervezett egyedi lencséknek, a magas oxigéntartalommal rendelkező, légáteresztő lencseanyagoknak és a precíziós lencseformázó technológiáknak. Az éjszakai kontaktlencse bármely gyermek számára hasznos lehet, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy különösen a versenysportoló gyermekek számára nagy segítség az ortokeratológiai lencse, hiszen nem kell attól tartani, hogy a verseny vagy edzés során a kontaktlencse kiesik.

(Szponzorált tartalom)

Depositphotos

Megosztás