Ellenzék: vizsgálják ki a választás tisztaságát!

Miközben több furcsaságra is fény derült, vizsgálatot követelnek az ellenzéki pártok, mondván: kétségessé vált a választás lebonyolításának a tisztasága. Már több ezren jelentkeztek egy kormányellenes megmozdulásra.

Az MSZP a választások tisztaságával kapcsolatban felmerült kételyek miatt a Nemzeti Választási Irodához és a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordul, írja a párt keddi közleménye.

„A választás napján az Nemzeti Választási Iroda informatikai rendszerében tapasztalt problémák feltárása érdekében az MSZP kedden hivatalosan az iroda vezetőihez fordult. Azt kérjük, hogy fogadják szakértőinket, részükre biztosítsanak betekintést a választás napján keletkezett dokumentumokba, és adjanak részletes tájékoztatás a vasárnap meghozott döntésekről. Az NVB delegáltunkon keresztül pedig az összes szavazóköri jegyzőkönyv elektronikus (scannelt) dokumentumainak megküldését kérjük. A vizsgálatunk eredményéről a nyilvánosságot tájékoztatjuk” – fogalmaznak.

Gyurcsány Ferenc, a DK vezetője már hétfő este azt mondta az ATV-ben: előterjesztést tesz, hogy a több mint 10 ezer szavazókör dokumentumait vessék össze a hivatalos adatokkal, és ha az átvizsgálás okot ad rá, akkor akár a szavazatok újraszámlálása is szükséges lehet.

A Jobbik szintén közleményben szólította fel a Nemzeti Választási Irodát, hogy vizsgálja ki a választási csalások gyanújával kapcsolatos összes bejelentést és észrevételt. Mint írják, „a voksolási folyamat során több tisztázatlan eset történt: elromlott választási szoftver, kérdéses módon hullámzó részvételi arány, az átjelentkezők voksainak ellenőrzésével kapcsolatos visszás körülmények, az ellenzéki szavazatok feltételezhető „kreatív könyvelése” (példának okáért Budapest 4-es választókerületének 4. szavazókörében a Jobbikra a jegyzőkönyv alapján leadott listás szavazatok a Netpárt neve mellé kerültek elszámolásra) rendszerszintű hibák és visszaélés gyanúját vethetik fel.” A párt folyamatosan vizsgálja a további adatokat, és egyben előkészíti az újraszámlálást elérő jogi beadványokat.

 „Talpra magyar, hív a szabadság” – címmel április 15-e, vasárnap este 8 órára hirdettek demonstrációt Facebookon a budapesti Kossuth térre. Ezt írták:

„AKI SZABAD MAGYARORSZÁGOT SZERETNE, AKI GYŰLÖLETMENTES POLITIKÁT, AKI ÉLETET AKAR EBBEN A FULLASZTÓ LÉGKÖRBEN”
Kedd reggelig 10 ezren jelezték, hogy biztosan ott lesznek, és 34 ezren, hogy érdeklődnek.

„Az esemény szervezői közt szerepelnek a korábbi kormánykritikus diáktüntetések szervezői és a magyar internet leghíresebb macskájának, Erzsinek is a gazdája, Homonnay Gergely” – írja a Mérce.hu.

Megosztás