Emelt fizetést kaptak a parlamenti képviselők

Miközben más országok és a hazai települések némelyikének vezetői a járványra való tekintettel lemondanak fizetésük egy bizonyos hányadáról, Magyarországon emelt fizetések érkeztek a honatyák és -anyák számláira.

Szlovéniában például a járvány idejére 30 százalékkal csökken a képviselők és a miniszterek fizetése – ismertette az mfor.hu. Magyarországon április elején 11,4 százalékkal magasabb fizetést kaptak az állami vezetők. 

Így a képviselői alapbér – mivel az átlag háromszorosa – 989 700 forintról 1 103 400 forintra emelkedett, vagyis már nincs olyan képviselő a parlamentben, akinek kevesebb szerepelne a bérlapján egymillió forintnál. Ebből – a családi adókedvezmények nélkül – 733 761 forintot vihetnek haza, ami 75 610 forinttal több nettót jelent havonta.

Aki még bizottsági tag is, annak 1 324 080 forint; aki két testületben is tag, az 1,5 milliónál többet keres; a frakcióvezetők bruttó juttatás pedig 2 206 800 forint lett. 

Az emelés után a legmagasabb fizetést Kövér László házelnök kapja, bruttó 2 979 180 forintot. Vannak azonban még szerencsésebbek: az a képviselő, aki egyben a kormány tagja is, mindkét posztért felveszi a juttatást. Összesen így havi 3 308 600 forintért végzi a munkáját. Ilyen Szijjártó Péter, Rogán Antal, Nagy István és Gulyás Gergely is.

A magyar települések vezetői közül azonban többen inkább lemondanak a tiszteletdíjukról a válságra való tekintettel. Hogy ne menjünk messzebb, így tett Nagyatád teljes képviselő-testülete is.

Megosztás