A járványveszély súlya és a rettegéskampány

36 ezer kórházi ágy, 8 ezer intenzív ágy és lélegeztetőgép? Ez 160-180 ezer aktív esetszámot feltételez egy időben. Ez Európában sehol sem fordult elő: a sokkal népesebb és fertőzöttebb olaszoknál vagy spanyoloknál sem.

Arról nem is beszélve, hogy nálunk a járvány terjedési sebessége jóval kisebb, mint a leginkább fertőzött országokban. Magyarországon a görbe lapítása sikeres, hála a korlátozásokat önként betartó lakosságnak. Magyarország a 14. legbiztonságosabb ország a koronavírus terjedése szempontjából. Még ha az olasz járványhelyzet megismétlődne nálunk (aminek a veszélye egyáltalán nem áll fönn), akkor is csak 20 ezer ágyra lenne szükség. Ám mivel Olaszország hatszor népesebb Magyarországnál, ez az olasz fertőzési ráta hatszorosát jelentené. Ezzel Magyarország lenne a világ koronavírussal leginkább sújtott országa. Komolyan gondolhatja bárki, hogy még erre is számítanunk kellene?

A magyar és az európai fertőzés adatainak összevetésével készített elemzést Lantos Gabriella egészségügyi menedzser, a Róbert Károly Magánkórház korábbi operatív igazgatója – jelent meg a 24.hu-n. Kiindulópontként a WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatait vette alapul. Ezek szerint a koronavírus fertőzöttek 80 százaléka nem szorul kórházi kezelésre. A súlyos betegek aránya 15 százalék, nekik kórházi ápolásra és oxigénre is szükségük lehet. Kritikus állapotba 5 százalék kerül, őket lélegeztetőgéppel ellátott intenzív osztályon lehet csak kezelni.

Az adatokból következően Magyarországon akkor lenne szükség 36 ezer kórházi ágyra, ha 180 ezer ember lenne egy időben koronavírusos. Nyolcezer intenzív ágyra pedig akkor, ha idehaza az aktív esetek száma 160 ezer lenne egyidejűleg. Ez a feltételezés teljesen megalapozatlan minden eddigi ismeret alapján.

A 60 milliós Olaszországban jelenleg 3200 kórházi kezelésre szoruló súlyos esetet tartanak nyilván. A 47 milliós Spanyolországban 7300-at. A 330 millió lakosú Egyesült Államokban 13400-at.

A veszély irracionális felnagyításáért súlyos áldozatokat hoz Magyarország. Sok ezer nagyon beteg embert tesznek ki a kórházakból. Amputált és végstádiumos, hospice ellátásra szoruló betegeket adnak haza a kórházak, kényszerűen végrehajtva a kormányzati utasítást. Akik közül nagyon sokan ezt nem fogják túlélni. Hiszen eddig is azért voltak kórházban, mert otthon nem lehet őket meggyógyítani. De idősotthonba sem lehet őket elhelyezni, mert egyrészt felvételi tilalom van, másrészt amúgy sincs szabad hely, helyette kétéves várólisták vannak.

De akkor mire való ez a hatalmas erőforrásokat felemésztő, betegek ezreit sutba dobó, gerjesztett rettegéskampány? – érdemes végigolvasni az elemzést.

Az Indexnek nyilatkozó egészségügyi közgazdászok ugyancsak indokolatlannak tartják ilyen rengeteg kórházi ágy felszabadítását. Hangsúlyozták: megoldhatatlan problémát jelent a családoknak és a kórházon kívüli ellátórendszernek, hogy hirtelen durván 15 ezer krónikus betegről kell gondoskodni.

Megosztás