EP: nem jár utazási könnyítés a keleti vakcinákkal oltottaknak

Csak az uniós gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával oltottaknak jár automatikusan az utazási könnyítés az Európai Parlament döntése szerint.

A digitális zöldigazolvány azt tanúsítja, hogy tulajdonosát beoltották a koronavírus ellen, vagy hogy friss negatív teszteredménnyel rendelkezik, illetve már átesett koronavírus-fertőzésen – írja a hvg.hu. A dokumentum nem útiokmány, anélkül is lehet majd utazni, de abban az esetben a tagállamoknak lehetőségük lesz karantént vagy kötelező tesztelést előírni. Ezek alól mentesülnek az igazolványok tulajdonosai. A döntés hangsúlyozza, hogy a tagállamoknak a be nem oltottak hátrányos megkülönböztetésének elkerülése céljából és gazdasági okokból „egyetemes, hozzáférhető, időben történő és ingyenes tesztelési lehetőségeket” kellene biztosítaniuk.

A kölcsönös elismerésnek kötelezően csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákra kellene kiterjednie. Ezen túlmenően minden tagállam maga döntheti el, hogy ettől eltérő vakcinákkal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogad-e.

Mint ismert, egyelőre sem a kínai Sinopharm, sem az orosz Szputnyik-V nem rendelkezik EMA-engedéllyel, ehhez a gyártóiknak vállalnia kellene az ehhez szükséges vizsgálatot és engedélyeztetési folyamatot. Ennek híján viszont kb. egymillió magyar embert érhet hátrány, korlátozódik az unión belüli mozgásuk, utazási jogosultságaik.

Egyébként az EU-n belül egyedül Magyarországon oltanak a kínai és az orosz vakcinákkal. A digitális zöldigazolványt júniusban tervezik bevezetni.

Ezzel kapcsolatban ma Gulyás Gergely miniszter azt mondta, Magyarország kétoldalú szerződéseket fog kötni a védettségi igazolványok elfogadásáról. Szerbiával és Montenegróval már meg is van a megállapodás – jelentette be Szijjártó Péter  külgazdasági és külügyminiszter.

 

Megosztás