Érkeznek az igazolások az szja-bevallási tervezethez

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és különböző befizetései után az igazolásokat. Ezek alapján ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet és az adó-visszatérítés összege.

A tavalyi jövedelemről a munkáltató, az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetések után pedig a kifizető és a pénztár ad igazolásokat. Ezek alapján ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet és az adó-visszatérítés összege – írta közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Aki Ügyfélkaput használ vagy más KAÜ-azonosítót, a NAV által elkészített adóbevallási tervezetet legkésőbb március 15-től elérheti, legegyszerűbben a NAV honlapján.

Ha valakinek még nincs ügyfélkapu-hozzáférése, elektronikusan vagy a NAV ügyfélszolgálatain és a kormányhivatalokban pár perc alatt regisztrálhat.

Bárki, aki KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány telefonos azonosítás, arcképes azonosítás) rendelkezik, márciustól tehát megnézheti saját adóbevallási tervezetét azonosítás után az eSZJA-oldalon. Akinek nincs KAÜ-azonosítója, március 16-áig, adóazonosító jele és születési dátuma megadásával többféle módon is kérheti a tervezet postázását:

–          SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon a következő formában: SZJA (szóköz) adóazonosító-jel (szóköz) ééééhhnn,

–          az eSZJA-oldalon elérhető webes űrlapon,

–          levélben,

–          a BEVTERVK formanyomtatványon,

–          telefonon, a 1819-es hívószámon,

–          személyesen, az ügyfélszolgálatokon.

Megosztás