A focistáknak ingyen van a teszt, nekünk 10 ezerbe került!

Egy kétgyerekes családapa fordult hozzánk fölháborodva azzal, hogy 10 ezer forintba került nekik négy teszt vásárlása, miközben a focistáknak ingyen biztosítják, a kormány pedig ezerszám dobta ki azokat, mert lejártak.

Először az egyik gyerek jött haza azzal , hogy fáj a feje, kapar a torka, náthás, aztán néhány nap múlva már egyikünk sem volt jól. A négy teszt több mint 10 ezerbe került, és akkor a vitaminokról még nem is beszéltem, végül 25 ezret fizettünk a gyógyszertárban. Elképesztő! Közben meg azt olvasom, hogy a focistáknak ingyen adják, nemrég meg kiderült, hogy a kormány ezerszám dobott ki teszteket, mert lejártak. Szégyen! – panaszolta.

Igyekeztünk utána járni, mennyi igazságtartalma van a családapa felháborodásának. Annyi bizonyos, hogy 2-3 ezer forinttól akár a 10 ezerig is terjedhet a koronavírus-tesztek ára, minőségtől, gyártótól és patikától függően. Azt pedig, hogy melyik megbízhatóbb, vagy hogy pl. a most fertőző omikron-variáns kimutatására melyik alkalmasabb, szinte kideríthetetlen.

Valóban igaz, hogy egy kormánymódosításnak köszönhetően Magyarországon a sportklubok teljes mértékben a közpénznek minősülő TAO-támogatásból fedezhetik a koronavírus-járvány elleni védekezés költségeit, akár az antigén tesztek vásárlását is.

Arról pedig mi is írtunk novemberben, hogy 5 milliárd forintért vett PCR-teszteket semmisített meg a kormány, mert időközben lejárt a szavatossági idejük.

Ugyanakkor rábukkantunk arra a hírre, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálta a gyorstesztek hazai piacát, és a magas árak mellett számos más problémát is feltárt. Továbbá javasolta, hogy engedélyezzék a gyorstesztek árusítását a kiskereskedelmi láncoknak, drogériáknak és benzinkutaknak. Sőt, azt is felvetette a GVH, hogy a kormány fontolja meg a gyorstesztek árának a maximalizálását.

Depositphotos
Depositphotos

 

Megosztás