Ezeket javasolja Kásler Miklós az iskolák és óvodák újranyitásával kapcsolatban

Rugalmasan kezeljék az iskolai hiányzásokat és ne keverjék a jelenléti és digitális oktatást, az óvodákban pedig kerüljék a csoportok összevonását – olvasható az emberi erőforrások miniszterének leveléből.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere levelet küldött ki április 16-án az iskolák vezetőinek, mely azóta több hírportálhoz is eljutott. Ebben a miniszter több javaslatot és utasítást is megfogalmazott a holnapi újranyitással kapcsolatban.

Így például az óvodavezetőket arra kéri, hogy kerüljék a csoportok összevonását még akkor is, ha az első napokban kevesebb gyermeket engednek vissza a szüleik. A nagyatádi óvodák esetében az előzetes felmérések szerint például csak a gyerekek 60%-át fogják oviba vinni a szülők. A levélben a miniszter azt is kiemelte, hogy a gyerekekkel lehetőség szerint saját óvópedagógusaik foglalkozzanak.

Holnaptól az iskolák alsó tagozatos osztályai újra visszaállnak a tantermi oktatásra. A felső tagozatban továbbra is folytatódik a digitális tanrend, ám ha a szülők igénylik a gyermekek felügyeletét, akkor ezt május 10-ig továbbra is meg kell szervezni az iskolában az étkeztetéssel együtt.  

Az iskolákban a már bevettnek számító óvintézkedéseket továbbra is folytatni kell: így belépéskor mérik a testhőmérsékletet, viselni kell a maszkot, kézfertőtlenítőt kell használni és rendszeresen szellőztetni. A levélben írottak szerint ahol elromlottak a digitális hőmérők, azoknak az iskoláknak a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. újakat fog küldeni.

A következő időszakban várhatóan sok szülő még nem fogja iskolába engedni gyermekeit, szülői igazolással, természetesen. Sok nagyatádi szülő vélekedik úgy, hogy még nincsenek a kellően biztonságos feltételek megteremtve, a beoltott pedagógusokban sem alakult még ki a megfelelő védettség. A miniszter arra kéri az iskolavezetőket, hogy rugalmasan kezeljék a hiányzásokat. „Az intézményvezetőnek alapos indokkal lehetősége van a tanulói távolmaradást igazoltnak tekinteni. A tanév előtt kiadott intézkedési terv is rögzíti, hogy veszélyeztetett tanuló esetén szülői kérelemre igazgatói döntés alapján lehetőség van arra, hogy az illető otthonról kapcsolódjon be az oktatásban.” – írt a Telex.  Ugyanakkor a miniszteri levélben kiemelték, hogy párhuzamosan nem folytatható a digitális és jelenléti oktatás, az igazoltan hiányzó diákoknak el kell küldeni a tananyagot. Viszont elvileg ez nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy az iskola biztosítsa a jelenléti oktatásba való online bekapcsolódási módot.

Azokban az iskolákban, ahol a fertőzés igazoltan újra felüti a fejét, az illetékes népegészségügyi szervvel egyeztetve újra rendkívüli szünetet rendelhet el az oktatási hivatal az alsó tagozatos osztályoknak. Ugyanez vonatkozik az óvodákra is.

A nyitókép illusztráció.

Megosztás