Lassan tetőzhet a járvány harmadik hulláma

Bár még mindig magas az aktív fertőzöttek száma, ám az elmúlt napokban végre megállt a növekedése, és lassú csökkenésbe kezdett. Somogyban a hivatalos adatok szerint minden 10 ember átesett a fertőzésen.

Az elmúlt napokban a hivatalos adatok szerint eddig 746 802 ember kapta el a koronavírust Magyarországon, vagyis az össznépesség 7,6 százaléka már találkozott a fertőzéssel. Másképp fogalmazva: minden 13. ember elkapta a betegséget – és ez a szám jóval magasabb lehet, ha beleszámítjuk a tünetmentes és le nem tesztelt vírushordozókat. Megyei szinten lakosságarányosan vizsgálva Somogy a második legfertőzöttebb régió Nógrád megye után: nálunk már majdnem minden 10-11. ember elkapta a betegséget, vagyis a lakosság 9,15 százaléka.

A harmadik hullám február közepén lángolt fel hazánkban, azóta csaknem 200 ezerrel nőtt az aktív fertőzöttek száma. A második hullám tavaly decemberben tetőzött, akkor csaknem 199 ezren voltak betegek. A 3. hullám felívelése során ugyanezt a számot március 25-26. között értük el, itt azonban nem lassult le a trend: egészen április 13-ig meredeken ívelt fel a fertőzöttségi mutató, aznap majdnem 273 ezer volt az aktív fertőzöttek száma.

Ezt követően azonban olyan dolog történt, amire hetek óta nem volt példa: a növekedési trend megállt, és az elmúlt napokban lassú csökkenésbe váltott át. Az új estek száma április 10. óta napi 8 ezerről 5500-ra csökkent. A hullám kezdete óta újra többen gyógyulnak ki a betegségből, mint ahányan elkapják azt.

Más adatok is kedvező fordulatot mutatnak: a detektálási arány, azaz a pozitív eredményű tesztek aránya az összes elvégzett teszthez képest március 28. óta 27,13 százalékról 17,2 százalékra esett vissza (bár ez még mindig nagyon magas érték, és arra utal, hogy még mindig sok a látens fertőzött).  Biztató, hogy egyre kevesebb a kórházban ápoltak száma is: március vége óta csaknem 3500-zal csökkent a számuk (12 500-ról 9000-re), és lélegeztetőgépen is már 436-tal kevesebben vannak (1529-ről 1093-ra).

Sajnos a halálozások száma még kevésbé mutat hasonlóan biztató tendenciákat. A legtöbb covid okozta halálos eset április 7-én történt, aznap 311-en hunytak el a betegségben. Igaz, azóta egyszer sem volt 300 fölött a halottak száma, de még mindig meglehetősen sokan hunynak el a koronavírus következtében: 250-260 körül alakul a csúszóátlag.

Tehát egyelőre csak annyit jelenthetünk ki, hogy a járvány még mindig tombol, még mindig veszélyes, ám most úgy tűnik, mintha végre veszített volna a lendületéből, és talán csökkenő trendbe fog átváltani a fertőzés. Ehhez a folyamatosan növekvő átoltottság is egyre erősebben hozzá fog járulni: tegnap egyébként 3 millió 212 ezernél járt az első- és 1 millió 371 ezernél a második oltáson átesettek száma.

Megosztás