Fél évvel meghosszabbítják a hitelmoratóriumot

A veszélyhelyzet kihirdetésekor hiteltörlesztési szünetet rendelt el a kormány az év végéig – az operatív törzs legújabb ülése után bejelentették: hat hónappal kitolják a moratóriumot.

Orbán Viktor miniszterelnök videós közleményében beszélt a további gazdaságvédelmi intézkedésekről, melyekről ma ülésezett az operatív törzs. Eszerint hat hónappal kitolják a hitelmoratóriumot bizonyos társadalmi csoportoknál.

A hitelmoratórium eddig 1,6 millió családnak és 60 ezer vállalkozásnak adott segítséget, ami azt jelenti, hogy decemberig 2000 milliárd forint marad a családoknál és a vállalkozásoknál – jelentette be a miniszterelnök a videóban.

A márciusban bevezetett veszélyhelyzet alatt rendelte el a kormány, hogy az év végéig szüneteltetik a hiteltörlesztéseket: eszerint minden a pénzintézet és adós között kötött hitelügyletre, kölcsönszerződésre, valamint a pénzügyi lízing szerződésekre is érvényes a fizetési moratórium. Ez vonatkozott egyebek között a vállalati hitelek, a lakáshitelek, a személyi kölcsönök és a diákhitelek törlesztőrészleteire is.

A meghosszabbítás nem általános érvényű, az alábbi társadalmi csoportok esetében marad a moratórium 2021-ben is:

  • gyermeket nevelő családok
  • nyugdíjasok
  • munkanélküliek
  • közfoglalkoztatottak.

A vállalkozók akkor kérhetik a moratóriumot, ha a bevételük legalább a negyedével csökkent. Továbbá minden, a járvány előtt igényelt háztartási és vállalkozói hitel esetében hat hónapra felmondási tilalmat rendeltek el.

Megosztás