Már nem csak a buszon, de a buszmegállóban is kötelező a maszkviselet

Holnaptól az állomási és megállóhelyi helyiségekben is kötelező lesz maszkot hordani, jelentette be a Máv. Már nem elegendő a sál, vagy kendő hordása, a nem rendeltetésszerű maszkviseletért leszállíthatják az utasokat.

A szeptember 18-i kormányrendeletre reagálva közleményt adott ki a MÁV-Start. Eszerint holnaptól kezdve tovább szigorodnak a tömegközlekedés közben használatos maszkviselési szabályok. Így már nem csak a buszon és a vonaton, hanem a megálló- és várakozóhelyeken is kötelező lesz a száj és orr megfelelő eltakarása. Az új rendelet minden 6. életévét betöltött személyre vonatkozik. Sál vagy kendő a továbbiakban nem helyettesítheti a szájmaszkot, „helyette orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot kell kötelezően hordani az utazás során.

Szigorúan lépnek fel a nem szabályszerűen maszkot hordókkal szemben. Arról már korábban is írtunk, hogy a buszsofőröket és utasaikat is szigorúan büntethetik. A közlemény szerint most „a szabályszegő utasra, amennyiben a felszólítás ellenére sem hajlandó együttműködni, pótdíjat szabhatnak ki, illetve ki is zárhatják az utazásból, további ellenszegülés esetén pedig a személyzet rendőri segítséget kérhet, hogy a renitens utassal szemben intézkedjen és feljelenést tegyen.

A MÁV és a Volánbusz továbbra is arra kéri utasait, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, és lázzal vagy meghűléses tünetekkel járó betegség esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket. Valamint lehetőség szerint igyekezzen mindenki elektronikus formában vásárolni a jegyeket, elkerülendő a további személyes érintkezést.

(A nyitókép illusztráció.)

Megosztás