GKI: 10%-os munkanélküliség jöhet

Legalább 50-60 ezer embert bocsátottak el az elmúlt hónapban az öt főnél nagyobb cégek, és újabb 90-100 ezer ember veszítheti el az állását, figyelmeztet friss elemzésében a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Somogyi adatokat továbbra sem áll módunkban közölni: a megyei kormányhivatal immár 17 napja nem válaszol az erre irányuló kérdésünkre. Ugyanakkor maga a kormány is gyakran hangoztatja: különösen veszélyhelyzet idején alapvető fontosságú az emberek korrekt, nyílt és pontos tájékoztatása. 

Jobb híján maradjunk az országos adatoknál. A GKI április 2-a és 16-a között készített felmérést egy 910 vállalatból álló mintán – írja a 444.hu. A kutatók egyrészt arra voltak kíváncsiak, hogyan érintette a cégeket a gazdasági válság az elmúlt hetekben. A fő tanulságok:

  • Minden harmadik válaszadó bevetette a kényszer-szabadságolást (főleg az ipari középvállalatok), és minden nyolcadik bocsátott el embereket (szintén többnyire középvállalatok).
  • Ha a mintában kapott arányokat rávetítjük az öt főnél többet foglalkoztató cégekre, kiderül, hogy legalább 50-60 ezer ember vesztette el az állását.
  • A cégek 36 százaléka kényszer-szabadságolásra, 14 százaléka pedig elbocsátásra készül a következő három hónapban. 
  • Ez alapján a következő időszakban nagyjából 90-100 ezer ember vesztheti el az állását.

Mivel februárban 160 ezer munkanéllküli volt az országban, ráadásul sokakat elbocsáthatnak a mikrovállalkozásoktól, nem beszélve a külföldről hazatértekről és az ellehetetlenült önfoglalkoztatókról, a GKI szerint „a munkanélküliségi ráta – valós és gyors kormányzati segítség híján – elérheti a 10 százalékot”.

Ide kapcsolódik a Portfolio értesülése: eszerint a kormány még ma felülvizsgálja a gazdasági válságkezelő programját. Ugyanis a már nem csak a kis- és közepes vállalatok vannak bajban Magyarországon, hanem a multinacionális vállalatok magyar leányai is. Egyik részük ugyanis nem tudja igénybe venni a kormány mentőcsomagját, másik részük pedig túlzottan bonyolultnak és bürokratikusnak tartja. Megint mások szerint az állam túlságosan kevés támogatást nyújt.

Megosztás