Meleg ételt a rászorulóknak, leckét a diákoknak, vetőmagot a kertművelőknek

Az ötvöskónyi közalkalmazottak azért dolgoznak minden nap, hogy a falu gyerekei meleg ebédet kapjanak, és részt vehessenek a távoktatásban. Most egységcsomagban kapnak vetőmagot és dughagymákat a helyi kertművelők.

Most, a koronavírus-járvány idején különösen nehézzé váltak a hátrányos helyzetben élő családok mindennapjai. Drágulnak az élelmiszerek, kevesebb lett a munka, gyerekekre kell otthon vigyázni, időseket és betegeket kell ápolniuk. Ilyenkor minden segítségre nagy szükség van. Szerencsére az önkormányzatok lelkiismeretes dolgozói nagy erőfeszítést tesznek azért, hogy csökkentsék a rászorulók terheit. Egy pozitív példa erre az ötvöskónyi közalkalmazottak önfeláldozó munkája. Az Atádhír fotóriportere elkísérte őket segítő körútjukra.

Minden gyerek megkapja a napi ételcsomagot
Minden gyerek megkapja a napi ételcsomagot

Az önkormányzat gondoskodott arról, hogy az óvodások és az iskoláskorú gyerek, valamint az azt igénylő idősek és szociális gondozottak ne maradjanak meleg étel nélkül: a közétkeztetés keretein belül minden nap a falubusz segítségével szállítanak ki ételcsomagot 154 gyerek és további 30 gondozott számára. Ehhez az önkormányzat eldobható edényeket vásárolt, így csökkentve a fertőzés terjesztésének esélyét az éthordókon keresztül.

Megvan a napi ebéd
Egy kifli, egy joghurt, és egy ebédcsomag – sok családnak már ez is nagy segítség 
Az önkormányzati dolgozók védőfelszerelésben járják a falut
Az önkormányzati dolgozók védőfelszerelésben osztják a csomagokat

A dolgozók védőfelszerelésben járják a falut, csak minimálisan, a fertőzésveszélyre tekintettel érintkeznek a helyi lakosokkal. A járványra való tekintettel most minden ötvöskónyi család számára biztosított az önkormányzat két darab mosható, vasalható szájkendőt is.

A közalkalmazottak nem csak az ételszállítást végzik. Segítenek intézni a bevásárlást és a gyógyszerek kiváltását azon helyi lakosoknak, akik ezt külön igényelték. Sőt, a távoktatásban is nagy szerepet vállaltak: gondoskodnak arról, hogy hozzájuthassanak a leckéjükhöz azok az iskolások, akiknek nincs otthon internetelérésük, vagy számítógépük, okoseszközük.

Megbeszéltük a tanárokkal, hogy a feladatokat és a leckéket küldjék el az önkormányzat email címére – magyarázta a Orsós János, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat alelnöke. – Mi ezt kinyomtatjuk és kivisszük a gyerekeknek, a kész házifeladatot papíron megcsinálják, majd odaadják nekünk, és mi beszkennelve visszaküldjük a tanároknak. Nem marad ki egy diák sem a távoktatásból.

A nemzetiségi önkormányzat alelnöke, Orsós János is részt vesz a munkában
A nemzetiségi önkormányzat alelnöke, Orsós János is részt vesz a munkában
Házhoz viszik a kinyomtatott házi feladatokat
Házhoz viszik a kinyomtatott házi feladatokat

Ezáltal minden héten 15-20 gyereknek segítenek a leckeírásban. Dicséretes azt látni, hogy egy ilyen vészterhes időben mennyi mindent meg lehet valósítani a közösség összefogásával. És most további segítséget nyújtanak azoknak, akik törekszenek az önellátásra.

Ötvöskónyiban már korábban is érvényben volt egy olyan rendelet, mely szerint azok a helyi lakosok, akik felássák, vagy felszántják a kertjüket, 10 ezer forintos támogatást kérhettek a megművelésére. A roma nemzetiségi önkormányzat most segítséget nyújt azoknak, akik saját udvarukban akarják megtermeszteni a zöldségeket.  

Azok az ötvöskónyiak, akik rendelkeznek egy legalább 40 négyzetméteres kerttel, és azt felássák, egy vetőmag csomagot kapnak tőlünk – nyilatkozta az Atádhírnek Orsós János. ­– Ebben az egységcsomagban lesz burgonya, sárgarépa, zöldség, uborka, cukorborsó és dughagyma. Azt szeretnénk, ha minél több helyi lakos motiválna lenne a kertművelésre, és bizonyos szintű önellátásra. Külön ellenőrizni fogjuk, hogy ténylegesen felszántotta-e az illető a kertet, csak akkor igényelheti a vetőmagot.

Büszke gazda a kertjével - a vetőmagoknak nagy hasznát veszik
Büszke gazda a kertjével – a vetőmagoknak nagy hasznát veszik

Már csaknem 100 család jelentkezett a kertművelési csomagra, így idén tavasszal sok ötvöskónyi udvarban fognak csírázni a zöldségfélék. És az önkormányzat még további segítséget kínál a hátrányos helyzetű családoknak.

Sokan vannak a faluban, akikhez még a víz sincsen bekötve, és nincsen mellékhelyiségük sem. Most azt is felajánlottuk a kertjüket megművelőknek, hogy egy külső vállalkozóval készítetett kerti vécébódét kapnak, ha igénylik, és ha persze kiássák hozzá a gödröt – tette hozzá az alelnök. 

Az ötvökónyi önkormányzat és a roma nemzetiségi önkormányzat így igyekszik segíteni a tavaszi ültetési szezonban a helyi lakosokat.

Fotók: Röhrig Dániel

Megosztás