Hajhullás férfiaknál – mi áll mögötte?

A legtöbb férfi, sajnos, bizonyos mértékű genetikai hajhullást tapasztal legkésőbb az ötvenes évei tájékán. A férfiak hajhullásának leggyakoribb oka az androgén alopecia, amelyet férfias mintaként aposztrofálnak. (X)

Ezt a dihidrotesztoszteron, azaz a DHT férfihormonnak a genetikailag érzékeny fejbőr szőrtüszőire gyakorolt ​​hatása okozza. A DHT a férfi hajhullást indukálja azáltal, hogy lerövidíti a hajciklus növekedési vagy anagén fázisát, aminek következtében a tüszők fokozatosan rövidebb, finomabb szőrszálakat termelnek. Hosszan tartó DHT-expozíció esetén a genetikailag érzékeny tüszők végül eltűnnek, kopasz fejbőrt hagyva maguk után. De vajon mivel kezelhető hatékonyan a férfiak hajhullása? Van bevált módszer?

Kopaszodás: gének, hormonok és életkor

Míg az androgén eredetű hajhullás oka minden férfinél ugyanaz, jelentős eltérések mutatkoznak abban, hogy az érintettek milyen kortól kezdenek kopaszodni, valamint kopaszodásuk mértéke is különböző lehet. Ez a nagy változatosság annak a ténynek köszönhető, hogy az androgén hajhullás beteljesülését három kapcsolódó tényező jelentősen befolyásolja: a gének, a hormonok és az életkor.

A legjobb prevenció az egészséges életmód

Hogy egyértelmű legyen, a hajhullásnak mindig oka van. Gyakran a genetika a bűnös, de fontos megérteni, hogy ez korántsem mindig van így. A hajhullásnak számos indítéka lehet, ezeket szem előtt kell tartani, ráadásul, ha a lehető leghamarabb választ szeretnél kapni a kérdéseidre, erőfeszítéseket is kell tenni. A genetikán kívül a hajhullást alkalmanként életmód, táplálkozás, betegségek, hormonváltozások és érzelmi stressz is előidézheti, sok esetben pedig ezeknek a tényezőknek a kombinációja a ludas. Éppen ezért a hajhullást mindig meg kell beszélni egy egészségügyi szakemberrel. Ám mielőtt egy ilyen lényeges lépésre szánnád el magad, vannak dolgok, amiket egyedül is megtehetsz a slamasztika megszüntetése érdekében, például, hogy megreformálod az étrendedet: erősítsd meg vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fehérjékkel, aminosavakkal és nyomelemekkel. A B2-, B5- és B6-vitaminok jótékony hatással vannak a hajra, a C-vitamin is kihagyhatatlan, de nem feledkezhetünk meg a D-vitamin és a vas jótékony hatásairól sem. Amennyiben hatékony hajhullás elleni vitamint keresel, van egy tippünk, kattints a linkre!

Férfiak hajhullásának kezelése

A férfiak hajhullása két kulcsfontosságú módszerrel kezelhető hatékonyan: hajhullás elleni gyógyszerrel és műtéti rekonstruálással. A legcélravezetőbb szájon át szedhető gyógyszer a finasteride, ami elnyomja a hajhagymák zsugorodásáért felelős enzimet a szervezetben.

(Szponzorált tartalom)

A fotó forrása: Dean Drobot / Shutterstock.com
A fotó forrása: Dean Drobot / Shutterstock.com

Megosztás