Három hónappal meghosszabbították a veszélyhelyzetet

Az ellenzék nem támogatta, a kormánypártok azonban kétharmados többséggel megszavazták tegnap a rendkívüli jogrend 90 napra történő meghosszabbítását. Az ellenzék szerint a Fidesz alkotmányba foglalta a lopást.

A koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló jogszabály lényege, hogy továbbra is érvényben marad a veszélyhelyzet, a kormány pedig rendeleti úton tudja ezután is a hatalmát gyakorolni. Egyúttal a korábbi intézkedések – például az este nyolc órától életben lévő kijárási tilalom – érvényben tudnak maradni. A szövegben a kormány beleillesztette, hogy az „Országgyűlés politikailag elismeri a kormány eddigi, a járvány megakadályozására tett lépéseit”.

A parlamenti vitában Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője arról beszélt napirend előtt: kormányoldalon visszaélnek az emberek bizalmával, a pénz 80 százalékát nem válságkezelésre, hanem saját magára költötte. A Telex beszámolója alapján Jakab odaszúrt a kormánypártoknak: – „Itt úgy látom, hogy nemcsak a koronavírus ellen kell vakcina. De kell egy vakcina a lopás, a hazudozás, a gőg, a hatalmi arrogancia ellen is. Ígérem, ki fogjuk fejleszteni ezt a vakcinát, a nép fogja Önöknek beadni.”

Harangozó Tamás (MSZP) szerint az önkormányzatok „csonkítását” éppúgy nem támogatja az ellenzék, akárcsak a Színház- és Filmművészeti Egyetem félévének eltörléséről szóló rendeletet, az alap- és a választási törvény módosítását, vagy a százmilliárdos „vagyonkimentést a haveroknak”.

A DK-s Arató Gergely a vitában arról beszélt, hogy káros, hibás, hatástalan intézkedésekhez kérnek utólag hozzájárulást. Szerinte a kormány a rendkívüli jogrendet arra használja, hogy az egészségügyi dolgozók státuszát módosítsa, ingyenes parkolást vezessen be, büntesse az önkormányzatokat, növelje az államadósságot, közben Mészáros Lőrinc szállodáira, vadászkiállításra költik a pénzt.

A kormányoldal válaszul oltásellenességgel vádolta az ellenzéket, és azzal, hogy politikai hasznot remél abból, ha elhúzódik a járvány, és súlyosabbak lesznek annak hatásai.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Megosztás