Hétfőtől újraindulnak a népegészségügyi szűrővizsgálatok

Előzetes időpont-egyeztetéssel és az NNK által küldött meghívóval ismét részt lehet venni emlő-, méhnyak, vastagbél-és végbélszűréseken június elsejétől.

Még március 14-én tette közzé az EMMI, hogy felfüggesztik a népegészségügyi szűrővizsgálatokat „a kapacitásoknak a védekezésre való biztosítása miatt”. A minisztérium mai közleményében eltörli ezt a korlátozást:

A veszélyhelyzet alatt meghozott szükségszerű intézkedések eredményeként, az egészségügyben dolgozók  áldozatos munkájával, valamint az emberek fegyelmezett magatartásával kedvezőbbé vált a járványügyi helyzet Magyarországon. Ennek következményeként, 2020. június 1-től lehetővé válik az egészségügyi ellátások további bővítése”.

Ez azt jelenti, hogy a népegészségügyi szervezett szűrővizsgálatok, így az emlő-, a méhnyak, a vastagbél-és a végbélszűrések újraindulhatnak. A vizsgálatok során is alkalmazni kell fokozatosság elvét: egy időszakban csak meghatározott számú pácienst tudnak vizsgálatra fogadni. Éppen ezért a szervezett szűréseken való részvételre a Nemzeti Népegészségügyi Központ személyre szóló meghívót küld ki, és előre egyeztetett időpontra kell megjelenni.

Nemcsak a népegészségügyi szűrővizsgálatok, hanem a HUNCHEST által szervezett tüdőrákszűrő program is újraindul. Az ország 20 pontjában lehet igényelni a vizsgálatot, melyet az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet koordinál.

A daganatos betegségek a korai stádiumban jó eséllyel gyógyíthatók, ezért az EMMI mindenkinek azt ajánlja, hogy vegyen részt az életkorának megfelelő, megelőzést szolgáló vizsgálatokon. Országunkban nagy problémát jelent, hogy bár van szervezett szűrőprogram, mégis kevesen vesznek részt rajta. Tavaly például Nagyatádon 1245 embert hívtak meg ingyenes emlőszűrésre, de csak 127-en, vagyis a 10 százalékuk élt a lehetőséggel. Ez az egyik fő oka annak, amiért a daganatos megbetegedések okozta halálesetekben Magyarország az élen jár az Unióban. 

Magyarországon a leggyakoribbak a daganat okozta halálesetek az Unión belül
Magyarországon a leggyakoribbak a daganat okozta halálesetek az Unión belül

Megosztás