Holnap át kell állítani az órákat, kezdődik a téli időszámítás

Mármint azokat, amik nem állnak át maguktól. Október utolsó vasárnapján megkezdődik a téli időszámítás. Az órákat hajnali háromról kettőre kell visszaállítani.

Ami egyben azt is jelenti, hogy egy órával többet lehet aludni az előttünk álló éjszakán, és a legutolsó információk szerint 2024-től az EU-s tagállamoknak el kell dönteniük, hogy melyik a nyári vagy a téli időszámítást választják, így megszűnik majd az évenként kétszeri óraátállítás, ami egyébként is megviseli a szervezetet.

Még 2018-ban tartott konzultációt az Európai Unió az óraátállításról. A válaszadók többsége – 84 százaléka – az átállítás eltörlése mellett adta a le a voksát, ezen belül a legnagyobb arányban a magyarok voltak az időszámítás-váltás ellen, de időközben ennél fontosabb feladatok foglalkoztatták a döntéshozókat, és kérdéses, hogy most, amikor több országban is háború zajlik, mennyire élvez majd prioritást az óraátállítás (illetve az át nem állítás) kérdése. Szerdán a kormányinfón kérdezték az óraátállításról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, aki azt mondta: a kormány a nyári időszámítást preferálja, ám egységes EU-s álláspontra van szükség ennek bevezetéséhez.

(Nyitókép: depositphotos.com)

Megosztás