Hónapok óta hiánycikk az egyetlen tb-támogatott allergia elleni szemcsepp

A nyári allergiaszezon közepén azzal kellett szembesülnünk: az egyetlen (!) tb-támogatott allergia elleni szemcsepp hónapok óta hiánycikk Magyarország összes patikájában. Miközben az allergia népbetegségnek számít.

A legutóbbi hazai felmérés 2014-ben készült, akkor a 15 éves és annál idősebb lakosság körében 14,7% volt a pollenallergiások aránya. Egyes becslések szerint már körülbelül kétmillió allergiás ember él Magyarországon. A hazai patikai forgalmi adatok szerint az utóbbi öt évben 6,5 százalékkal emelkedett az allergia tüneteinek enyhítésére gyógyszert szedők száma – írta áprilisban a Világgazdaság.

Az Atádhír ma kiderítette: nemcsak a nagyatádi és a Somogy megyei, de egyáltalán az összes hazai gyógyszertárból hiányzik a Spersallerg nevű szemcsepp. Ez az egyetlen allergia elleni szemcsepp, amelyet jelenleg Magyarországon támogat a társadalombiztosító. A Balaton-parti, a kaposvári és a budapesti patikákban mindenhol egybehangzóan ugyanazt a választ kaptuk: ebből a szemcseppből áprilisban kaptak utoljára, azóta hiánycikk. Legközelebb talán júliusban várható.

A Spersallerg ára az orvos által felírt recept alapján 895 Ft (25%-os tb-támogatással). Természetesen kapható néhány másik allergia elleni szemcsepp, ám azokra nincs támogatás. Ezek ennyibe kerülnek az általunk megkérdezett egyik gyógyszertárban: Taleum: 1985 ft; Opatanol: 2317 ft; Reventil: 2613 ft; Lecrolyn: 2870 ft.

A dupla csavar második fele még csak ezután jön: a Spersallerg egyszerre tartalmaz antihisztamint és érszűkítőt. A többi szemcsepp vagy csak az egyik, vagy csak a másik hatóanyaggal rendelkezik, állították a gyógyszerészek. Tehát ha ugyanazt a védelmet, hatást szeretné elérni a beteg, nem is egy, hanem két szemcseppet is vásárolnia kell. Természetesen mindkettőt teljes áron, a tb-támogatása nélkül.

Mi történne, ha nem lenne népbetegség a pollenallergia, és nem legalább másfél millió embert érintene Magyarországon?

 

Megosztás