Hónapokat kell várni a tervezett műtétekre

Öt-tízszeresére nőtt a tervezett műtétekre való várakozás ideje, miután három hónapja csak sürgősségi beavatkozásokat végezhetnek a kórházakban. Az egynapos sebészeti operációk most elindulhatnak.

Kérdés: milyen mértékben áll rendelkezésre ezekhez a szakszemélyzet, és hány hónap múlva kerülhetnek majd sorra az egyes beavatkozásokra várók.

A járvány kitörése után először tavasszal, majd november 10-én – éppen három hónapja – függesztették föl a halasztható műtéteket. Azóta rendkívül felduzzadtak a várólisták a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatbázisa szerint – derül ki a Növekedés összegzéséből.

  • szürkehályog műtétre várnak a legtöbben: 10 ezren; az elmúlt fél év 44 napos várakozási idejével szemben most 201 napot kell várni erre az operációra
  • mandulaműtétre 18 nap helyett 197 napot
  • gerincsérvműtétre 5 nap helyett 50-et
  • sérvműtétre 21 helyett 220 napot
  • gerincstabilizáló műtétre 36 nap helyett 563 napot a Dél-Dunántúlon

Fül-orr-gégészeti, valamint szájsebészeti beavatkozásokat továbbra is csak sürgős szükség esetén szabad végezni. A helyzetet nem könnyíti, hogy az egynapos műtétek előtt 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet kell bemutatni, a műtét napján pedig egy antigénalapú gyorstesztet is elvégeznek a betegen.

Megkérdeztük a nagyatádi és a kaposvári kórházat is, hogy náluk mennyien várakoznak a leggyakoribb tervezhető műtétekre, és ezen beavatkozásokra mennyi az átlagos várakozási idő. Ezeket az adatokat azonban nem közölték. Helyette a válaszukban felhívták a figyelmünket, hogy „országos szinten 2020. év végi státusz szerint az összes várakozók száma számottevően nem növekedett, a kötelezően vezetett intézményi várólistákon 2020. január 1-én 29.584 várakozó volt (előjegyzettekkel együtt), 2021. február 10-én pedig 30.271 várakozó szerepel.”

Azt, persze, nem tudhatjuk, hogy az egyes kórházak az elmúlt három hónapban mennyire vettek föl és vezettek új előjegyzéseket, vagy sem. Ahogy azt sem, hányan végeztették el magánúton a szükségessé vált operációkat. Mindenesetre a NEAK várólista adatbázisa itt megtekinthető.

Ugyancsak megtudhattuk, hogy az Emberi Erőforrások Minisztere egyedi utasításában foglaltak szerint történik a betegellátás a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban és a Nagyatádi Kórházban is. Mint írták, mindkét intézményben „folyamatban van az egynapos ellátások fokozatos újraindításának megszervezése”. Elsőként a sebészeti ellátások újraindítását tervezik. Jelezték továbbá, hogy „az elektív műtétek visszaállítása a járványhelyzet alakulásától függ. Amint a körülmények lehetővé teszik, valamennyi Somogy megyei kórház kész azonnal elindítani a tervezett műtéti beavatkozásokat.”

 

Megosztás