Horror áron kapható a paradicsom és az uborka

Egyik hétről a másikra kétszeresére emelkedett a paradicsom és a kígyóubora ára a boltokban. Az Atádhír utánajárt, mi lehet az oka a hirtelenjött drágulásnak.

Január elején beszámoltunk a folyamatosan dráguló élelmiszerárakról. Akkor a zöldség- és gyümölcsárak is górcső alá kerültek riportunkban.

A tavaly télihez képest a paradicsom, a primőr, a paprika, az most olcsóbb. Tavaly ilyenkor, ugye 1100 forint volt egy kiló zöldség. Most 750-900 forint, az is olcsóbb. De úgy lényegében véve a krumpli, a hagyma, a káposzta, az drágább – mondta még év elején Marosi Róbertné, egy nagyatádi zöldség-, gyümölcsüzlet tulajdonosa.

Hét eleji bevásárlás alkalmával viszont meglepetten tapasztaltuk, hogy a fent említettek közül a paradicsom és a kígyóuborka ára durván elszállt. Egy héttel azelőtt még – igaz, akciósan-, de a fürtös paradicsomot 300-400 forint körüli összegért tudtuk megvásárolni. A kigyóuborkát pedig 200-250 forintért. A boltok polcain az import spanyol árut már több mint kétszereséért tudjuk csak beszerezni. Így a paradicsom 800, az uborka 550 forintért kapható.

A hirtelen jött árváltozásnak több oka is van, egyrészt az euró árfolyama magasan van. Másrészt pedig a Spanyolországban tomboló ítéletidő rendesen megtépázta a zöldségek, gyümölcsök fóliasátrait. Ezzel jelentős károkat okozott a két termékben. Így a kevesebb bejövő cikket igencsak drágán tudjuk megvenni. Van magyar paradicsom is a piacon, de azt szinte aranyárban mérik. Hiszen egy kiló kis híján 2 ezer forint. Midez addig így is marad, amíg a hazai termelők költségei nem csökkennek. Ez pedig csak márciusra várható, amikor kijön a jó idő – válaszolta megkeresésünkre Marosi Róbertné.

Addig pedig várhatóan maradnak a borsos árak az üzletekben.

Megosztás