Már nyílik a hóvirág Nagyatádon

A kikeleti hóvirág Nagyatádon már hirdeti: közeledik a tavasz! Évtizedeken át a nőnap legkeresettebb virága volt, most pedig a márciust sem várta meg, már Valentin-nap előtt egy héttel szirmot bontott. Videóval!

Olvasóink jelezték, hogy Hókamalom mellett az erdőben, egy napsütötte tisztáson már fehérlik a tavasz hírnöke. Egyébként a közhiedelemmel ellentétben nem a legkorábbi virágunk: pl. a fekete hunyor már gyakran decemberben is nyílik (ezért karácsony rózsájának is nevezik), ilyentájt pedig szintén pompázik a kizárólag a Dél-Dunántúlon és a Mecsekben honos illatos hunyor.

A hóvirág növénynemzetségnek több mint húsz faja él a Pireneusoktól a Kaszpi-tengerig. Közülük néggyel találkozhatunk Magyarországon, de csak egyikük őshonos: a kikeleti hóvirág. Ezzel találkozhatunk az erdőkben. 2017-ben az év vadvirágának választották Magyarországon.

Mi egyszerűen csak hóvirágnak hívjuk, és 2005-től védett növény lett idehaza is (uniós jogszabály szerint). Természetvédelmi eszmei értéke tízezer forint, úgyhogy most már igencsak drága csokor lenne belőle.

Amikor fehér szirmai elborítják már az avart, feledtetik a tél kopár szürkeségét, és üde látványként varázsolják elénk a kikeletet. Szóval: „lesz még szőlő, lesz még lágy kenyér”, bambari-bamm meg minden…

Megosztás