Húsvétig biztosan maradnak a korlátozások

Ezt jelentette be Gulyás Gergely miniszter, tisztázva ezzel, hogy az Orbán Viktor által beharangozott enyhítésekre még várni kell. Azt mondta: csak akkor változhatnak a szabályok, ha az átoltottság eléri a 2,5 milliót.

A változtatások bevezetésére akkor van lehetőség, ha a beadott oltásszám tekintetében Magyarország átlépi a 2,5 milliós határt, azaz 2,5 millió ember legalább az első oltását megkapta – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken rendkívüli online tájékoztatóján, hozzátéve: ez a jelenlegi számítások szerint a húsvéthétfőt követő néhány napban be fog következni.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a járvány harmadik hulláma minden eddiginél komolyabb feladatok elé állítja az országot. Megismételte a miniszterelnöknek a Kossuth rádióban tett kijelentését, miszerint a jelenlegi számok mellett, pillanatnyilag semmilyen nyitás nem engedhető meg. Úgy fogalmazott:

„egy utolsó közös nagy erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy túl legyünk a járvány harmadik hullámának csúcspontján”.

Ezért mindenkit arra kért, hogy az érvényben lévő szabályokat tartsa be, a húsvéti ünnepek időszakában is.
A tervezett változtatásokat részletezve kiemelte:

  • a kijárási tilalom kezdete este tíz órára módosul, a tilalom hajnali ötig fog tartani.
  • Valamennyi üzlet kinyithat. A boltok hajnali öttől este fél tízig nyitva lehetnek, de tíz négyzetméterenként csupán egy vásárló tartózkodhat a területükön.
  • A szolgáltatásoknál a március 8-ai szigorítások előtti szabályokhoz tér vissza az ország.
  • A kormány tervei szerint az iskolák április 19-én nyitnak meg, ekkortól az óvodák, az általános iskolák és a gimnáziumok is a rendes oktatásra állhatnak vissza.

Április 1-jén elkezdik beoltani a tanárokat, remélhetőleg bő egy hét alatt mindegyikük meg tudja kapni a vakcinát – mondta a miniszter. Megjegyezte, hogy lassan tizenhárom hónapja szenved az ország a koronavírus-járványtól; az eredményes vakcinabeszerzéseknek köszönhetően azonban már csupán néhány hetet kell kibírni, utána a magyarok élete visszatérhet a megszokott kerékvágásba.
A kormány mindenkit arra kér, hogy ezt az időszakot „még bírja ki”, tartsa be a szabályokat. Így a magyarok előbb nyerhetik vissza korábbi életüket, mint más európaiak – jelentette ki Gulyás Gergely.

Megosztás