Idén irtották utoljára repülőből a szúnyogokat

2020-tól betiltják a kémiai gyérítőszerek levegőből történő alkalmazását az Unióban. A szakértők szerint a környezetre kisebb terhet rovó biológiai módszereket kéne széleskörűen alkalmazni.

Az országos szúnyoggyérítést már áprilisban megkezdték, de a szokatlanul csapadékos május miatt a kormány több mint 800 millió forint plusz pénzt adott a katasztrófavédelemnek, hogy kezelje a az túlszaporodó szúnyogpopulációt – olvasható  24.hu cikkében. Külön problémát jelent, hogy hazánkban nem fordítanak kellő erőfeszítéseket a prevencióra: a gyérítés 98 százalékban a már kifejlett szúnyog ellen irányul, nem pedig a még lárvaállapotban lévő, még ki nem fejlődött imágó ellen. A nyugat-európai országok nagy része már földi irtással a lárvákat célozza, megakadályozva a szúnyogok kirepülését.

Azonban hamarosan gyökeres fordulatot vehet az alkalmazott eljárás, ugyanis az Európai Unió területén 2020-tól megszűnik az imágók ellen használható készítmények levegőből történő szétszórása. Várhatóan egyáltalán nem is lesz elérhető ez a szer. Ez az intézkedés csak részben érinti a földi, úgynevezett melegködös eljárással végzett gyérítést. Ezt a módszert tavaly Nagyatádon is tapasztalhattuk.

A levegőből továbbra is alkalmazható lesz a biológiai szerek alkalmazása egyes területeken, de ez a módszer egyelőre még nem terjedt el országukban. Ennek lényege, hogy egy baktérium által előállított fehérjét juttatnak a vízbe, amely célzottan csak a szúnyoglárvákat pusztítja el. A kémiai szúnyoggyérítés során ellenben irtószert juttatnak a levegőbe, mely első sorban a méhészetnek jelenthet komoly problémát, hiszen a méhekre is ártalmas a szer. A szakértők szerint a biológiai módszer elterjesztése sokkal előnyösebb lenne, és annak magyarázata, hogy Magyarországon mégis a kémiai hadviselést részesítik előnyben nem más, mint az erős üzleti lobbizás.

Megosztás