Így döntik el, felmenthető-e a 6 éves gyereke az iskola alól

Egy országos hatóság, az Oktatási Hivatal adhatja ki az engedélyeket a felmentésről szakértői vizsgálat alapján. Alapesetben pedig a 6. életévüket augusztus 31-ig betöltő gyerekeket be kell íratni az iskolába.

Mint ismert, eddig a gyermeket ismerő szülő, az óvónő, az óvoda vezetője és pszichológusa dönthette el, hogy a 6. életévét betöltő gyerek alkalmas-e arra, hogy elkezdje az iskolát, vagy maradjon még egy évet az oviban. A jövő évtől megszűnik a szülők ezen joga: a 6. életévüket augusztus 31-ig betöltő gyerekeket alapesetben be kell íratni az iskolába. Ha a szülő szeretne felmentést kérni ez alól, akkor az Oktatási Hivatalhoz kell fordulnia. Ott megvizsgálják a kérelmét, és ha szükséges, az iskolaérettségi vizsgálatot az illetékes pedagógiai szakszolgálat folytatja le – írja HVG.

Az óvodai beíratás is hasonló lesz ehhez. Az alapszabály szerint a gyermeket 3 éves korában be kell íratni az óvodába. Eddig akár 5 éves koráig is otthon tarthatta a szülő, azután viszont ezt már csak a gyermek 4 éves koráig teheti meg. Erről az illetékes kormányhivatal dönt a szülő kérésére. 

Az Emmi közlése szerint a szülő és az óvodapedagógus véleménye továbbra is fontos. „A gyermek minden indokolt esetben meg fogja kapni a felmentést, illetve az egy évre szóló halasztást.”

Megosztás