Így változik az élet 2023-ban

Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat: vármegyékre nevezik át a megyéket, nem bírságolják azt, akinél nincs jogosítvány, a nyugdíj 15, a minimálbér 16 százalékkal nő, megszűnik a horvát határon az ellenőrzés.

A megyéket mostantól vármegyének kell nevezni, az állami intézmények megyei szervezetei is új nevet kapnak, érkeznek a vármegyei labdarúgó-bajnokságok is. Ehhez több ezer törvényt, határozatot és helyi rendeletet kellett módosítani. Az országban 714 darab megyehatárt jelző táblát cseréltek le. A vármegyei kormányhivatalokat főispánok vezetik.

A nyugdíj 15 százalékkal emelkedik január elsejétől, de már most látszik, hogy évközben ismét szükség lesz emelésre, ugyanis a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint akár húsz százalékos inflációra kell számítani.

A minimálbér, illetve a garantált bérminimum is nő, az előbbi 16, az utóbbi 14 százalékkal, így a minimálbér bruttó 232 ezer forint, a bérminimum pedig valamivel több mint 296 ezer forintra emelkedik.

Mostantól nem bírságolják meg azt, aki nem tudja felmutatni a jogosítványát, vagy a forgalmi engedélyét a közúti ellenőrzés során, ugyanis egy korábbi törvénymódosításnak köszönhetően január 1-jétől nem minősül szabálysértésnek, ha nincs nálunk a jogosítvány és a forgalmi.

Megszűnik az ellenőrzés Magyarország és Horvátország 344 kilométeres határszakaszán, miután Horvátország is csatlakozott a schengeni térséghez. Ez azt is jelenti, hogy le kell bontani a horvát-magyar határzárat, az ott szolgálatot teljesítő rendőröket átvezénylik máshova. Az, hogy a határellenőrzés megszűnése még mit hozhat, arról itt írtunk korábban. Fontos változás még, hogy Horvátországban a mai naptól kezdve csak euróval lehet fizetni.

Nem változnak a rezsicsökkentett szint felett fizetendő áram- és gázárak az első negyedévben, és nem módosulnak az egyetemes szolgáltatásban maradt mintegy 150 ezer mikrovállalkozás által fizetendő, kedvezményes sáv feletti versenypiaci árak sem.

Az apák több szabadságot kapnak. Az uniós minimumot követve a gyermekük születése után az apák az eddig öt helyett tíz szabadnapot vehetnek ki a férfiak. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a második öt napra csak a távolléti díj negyven százalékát kapják majd az apák. A szülői szabadságra viszont csak a távolléti díj tíz százaléka jár. A munkáltató ezen felül köteles részmunkaidős lehetőséget biztosítani a dolgozóknak a gyermek négyéves koráig.

Drágulnak az autópályamatricák, a havi matrica az eddigi 5210 forintól 8900 forintra, míg a tíz napos matrica 3820 forintról 5500 forintra nőtt. Előbbi csaknem 71, az utóbbi pedig megközelítőleg 44 százalékos emelést jelent.

(Nyitókép: police.hu)

Megosztás