Ilyen a hazai járványhelyzet valójában

Az igazolt koronavírusos esetek száma azért nem nő tovább, mert már nem tud többet tesztelni Magyarország. Valójában a napi 20 ezret is meghaladhatja az új fertőzöttek száma, és a halálozások növekedésére kell számítani.

950 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 23 077 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 12 beteg, így az elhunytak száma 730 főre emelkedett, írta tegnap a kormányzati tájékoztató portál.

Somogyban az elmúlt négy nap alatt 38%-kal (105-tel) nőtt az igazolt fertőzöttek száma, már 382 esetről tudunk.

Arról, hogy valójában milyen méreteket ölthet Magyarországon a járvány, a Portfolio készített becslést. A lényeg: a napi kormányzati tájékoztatókból nem derül ki, valójában hányan fertőződhettek meg. A járvány első hullámában viszonylag stabilra vehetően 15-tel kellett szorozni a napi esetszámokat (az országos felmérés is ezt támasztotta alá). Ám a második hullámban jóval bizonytalanabbá vált ez a tényező. Legutóbb amiatt veszítettük el a fonalat, hogy elérte az ország a tesztkapacitás maximumát.

A naponta közölt adatok alapján úgy tűnik, mintha a fertőzés terjedése stagnálna, de sokkal inkább arról van szó, hogy már nem tudunk annyit tesztelni, mint amilyen gyorsan terjed a vírus. Főleg azért nem láthatunk 1000 főnél magasabb napi esetszámot, mert 10-12 ezer tesztnél többet nem végez el napi átlagban az ország.

Az biztos, hogy a detektálási arány tovább romlott. Ezt támasztja alá a pozitív tesztek aránya is, amely az elmúlt időszakban 5-6%-ról egészen 10%-ig emelkedett. A számítások alapján az elmúlt napokban napi 20-30 ezer új koronavírusos eset lehetett Magyarországon, írja a lap.

A tesztelési kapacitásaink elégtelenségére mutattak rá a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is a Medicalonline beszámolója szerint. Nem csak a teszteléshez szükséges humán tényező, de tárgyi eszközök sem állnak kellő mértékben rendelkezésre – hangzott el egy tudományos tanácskozáson. A tünetmentes betegek aránya ma 40%-ra tehető. Az egészségügyi szakemberek szerint a korlátozások nem elég szigorúak, ezért a következő hetekben ide is begyűrűzik a Florida-effektus, azaz meg fog nőni a halálozások száma.

Képünk illusztráció. Fotó: Röhrig Dániel
Képünk illusztráció. Fotó: Röhrig Dániel

Megosztás