Ilyenek a keresetek foglakozások szerint

A miniszterek, államtitkárok és képviselők keresnek a legtöbbet, de a sportolók is a rendszer legmegbecsültebbjei közé tartoznak 1,3 milliós átlagfizetéssel. Ám a középiskolai tanárnál a váltókezelő is többet visz haza.

Közzé tette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a különböző foglalkozások átlagkeresetére vonatkozó adatait, ezekből készített összeállítást a 24.hu.

A KSH szerint egy rendőr 545, egy börtönőr 475, egy tűzoltó 459 ezer forint bruttó bért kap. Az egyetemen, főiskolán oktatók keresete tavaly 567 481 forint volt átlagosan, míg a középiskolai tanároké 415 396, a segédápolóké 355 ezer, a szakápolóké 448 ezer forint.

A bruttó átlagkereset a vezető beosztásban dolgozók körében a legmagasabb – közel 800 ezer forint –, ide 33 foglalkozást soroltak. Ebből a kategóriából is kiemelkednek a törvényhozók, miniszterek és államtitkárok, akiknek az átlagkeresete tavaly másfél millió forint volt. Egymillió forint feletti bruttó fizetés jár a pénzügyi vagy informatika és telekommunikációs tevékenységet folytató egységek vezetőinek, de a HR-, illetve marketingvezetőknek is.

Őket nyolc foglalkozási főcsoport követi még. A 2. kategóriában is vannak, akik egymillió feletti bruttó bért kapnak, például a bírók vagy az alternatív gyógymódot alkalmazók. Ide tartoznak a középiskolai tanárok (415 396 forint) és a könyvtárosok is, utóbbiak a legkevesebb pénzt viszik haza, átlagkeresetük kicsivel több mint 300 ezer forint.

A 3. főcsoportba tartoznak az egyéb felsőfokú vagy középfokú képzettséget igénylő foglalkozások, köztük a három legmagasabb bruttó átlagkeresetet garantáló: a légiforgalmi irányítók havi átlag 2 millió forinttal; a sportfoglalkozásúak 1,3 millió forinttal; a tőzsde- és pénzügyi ügynökök, brókerek pedig 1,17 millió forinttal.

A 7-es főcsoportba tartozó ipari és építőipari foglalkozásokkal átlagosan 310 ezer forintot lehet keresni, ám itt elég nagy a szórás: a legtöbbet (813 ezer forint) az ipari alpinistáknak fizetnek, míg a szigetelőknek 283 ezret, a lakatosoknak 339 ezret, a felvonószerelőknek 422 ezer forintot átlagosan.

A lap egy táblázatban összegyűjtötte és egyszerűen kereshetővé tette az összes KSH által nyilvántartott foglalkozást. Ott bárki megnézheti, hogy foglalkozások szerint az egyes korcsoportokban (30 év alatt, 30-39 év között, 40-49 év között, illetve 50 évnél idősebben) mennyi volt az átlagkereset a 2020-as évben.

Megosztás