Ismét karanténba kell vonulniuk a fertőzött országokból érkező magyaroknak

Az operatív törzs javaslatára a kormány a határellenőrzés korlátozásáról döntött. Meg kell akadályozni, hogy külföldről lehessen behurcolni a vírust – ezt a szigorítást jelentette be mai sajtótájékoztatóján a miniszter.

További hazai korlátozás egyelőre nem indokolt, mondta Gulyás Gergely a hvg beszámolója szerint. Minél jobban tudjuk ellenőrizni a határainkat, annál inkább meg lehet őrizni a biztonságos élet feltételeit idehaza. Három kategóriába sorolják az államokat, vörös, sárga és zöld kategóriába. Ezt a listát tisztifőorvosi határozatban teszik közzé. Ezt hetente felülvizsgálják.

Különválnak a szabályok magyar állampolgárok és hozzátartozói és a többiek között. Ha sárga vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről lép be magyar állampolgár, akkor megvizsgálják, ha gyanús, karatnénba kell vonulni.

Ha nem igazolt a gyanú, akkor is karanténba kell vonulni, kivéve, ha az elmúlt 5 napban volt két koronavírus tesztje. A sárga országból érkező magyar az első negatív teszt után lehet elhagyni a karantént magyar állampolgárnak, vörösnél két teszt kell. Külföldinél a sárga országból érkezőnél megegyezik a szabály, vörös országból nem lehet belépni. A tranzit és teherforgalom kivétel.

Jelenleg Bulgária, Portugália, Románia és Svédország van sárga kategóriában, ahogy az Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és USA is.

Vörös Albánia, Bosznia, Fehéroroszország, Koszovó, Macedónia. Moldova, Montenegró és Ukraja. Az ázsiai országok közül mindenki ide tartozik, Afrikából sincs kivétel, Dél-Amerika, Ausztrália és Óceánia is.

Kiderült: mindenkinek felelőssége van abban, hogy külföldre utazik, ezért a sárga vagy vörös országokból érkezőknek maguknak kell teszteltetni aug. 1-je után, ha nem akarják kivárni a 14 napos karantént. 

Megosztás