Tiltakoztak a siófoki meteorológiai állomás melletti építkezés ellen

A siófoki meteorológiai állomás megvédéséért tartottak közös sajtótájékoztatót a polgármesterrel helyi politikusok és civilek pénteken a Balaton-parti városban.

A viharjelző nemzetstratégiai ügy, a kérdés: a bankókötegek mögött meg lehet-e látni a csodálatos Balatont is? – hangzott el egyebek között a Siófoki Hírek beszámolója szerint. A közös fellépés oka, hogy a Somogy Megyei Kormányhivatal ötszintes apartmanház építésére adott engedélyt nemrég a siófoki obszervatóriumtól 13 méterre, közvetlenül a Balaton-parton. Ez ellen tiltakoztak a résztvevők. Egy ekkora épület felhúzása a meteorológus szakemberek szerint veszélyeztetné a balatoni viharjelzés pontosságát.

– Azt várjuk, hogy a mai napon beadott írásbeli kérdésemre Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető minisztert azt válaszolja: az állam nemzetstratégiai okokból megakadályozza, hogy felépülhessen az ötszintes apartmanház a balatoni viharjelző obszervatórium tövébe. Ha nem ilyen válasz érkezik, akár demonstrációt is készek vagyunk szervezni – jelentette ki Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselő. – A felháborodás nagy, és látható, hogy a kormány szándékai is megegyeznek a tiltakozókéival, hiszen 2019-ben rendeletet alkotott, miszerint a viharjelző 60 méteres körzetében építmény nem emelhető. De az építtető már e rendelet hatályba lépése előtt jogot szerzett az építkezésre. Nemzetstratégai szempontokra hivatkozva azonban az állam még közbeléphet. Most konkrét választ várunk a minisztertől: az állam számára emberéletek, a biztonságos viharjelzés a fontosabb, vagy hogy beépülhessen ez az 1200 négyzetméternyi, még szabad, zöld Balaton-parti terület is?

Lengyel Róbert (független), Siófok polgármestere hangsúlyozta: a város lakosságának többsége egészen bizonyosan nem akarja, hogy apartmanház épüljön a viharjelző állomás mellé. „Vajon egy ilyen, szakmai érvekre alapozott ellenállás közepette is csak a húszezres-kötegeket kell-e nézni, vagy meg lehet látni mögöttük a csodálatos Balatont is?” – tette fel a kérdést.

Jánossy Gábor a körzet önkormányzati képviselőjeként (Becsülettel Siófokért Egyesület) csatlakozott azzal: a siófokiak fel vannak háborodva az építkezés miatt.

Hajósy Adrienne, a Nők Balatonért Egyesület aktivistája arról beszélt, hogy a térségben élők és civil szervezetek egyaránt úgy foglaltak állást: ne épüljön meg ez a ház. Jelezte, hogy az ügyben az ombudsmanhoz fordulnak.
Ságodi Zoltán az LMP, Balla Péter pedig a Momentum Mozgalom nevében fejezte ki aggályait. Utóbbi kiemelte: a klímaváltozás korában nem engedhető meg, hogy egy építkezés kockára tegye több évtizedes adatsorok folytonosságának biztonságát. Hozzátette, ez az építkezés azért sem kívánatos, mert „újabb darab Balaton-partot venne el”.

A sajtótájékoztatóhoz kapcsolódva pénteki közleményében a Demokratikus Koalíció egyebek között ezt írta: „Fogjunk össze a város és a tó civil szervezeteivel, a turizmusban érintett vállalkozókkal és magánszemélyekkel és helyezzük közös, helyi (balatoni civil) védelem alá az obszervatóriumot és közvetlen környéket, mint a Balaton arculatához tartozó és pótolhatatlan látványegyüttest.”

(Címlapfotó: Siófoki Hírek)

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

Megosztás