Itt az ország boldogságtérképe: Somogy nagyon nem az

Hivatalosan Kaposvár a legboldogtalanabb város, Somogy egésze pedig a három legkevésbé elégedett megyék között van Nógráddal és Jász-Nagykun-Szolnokkal együtt.

Az ELTE PPK Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja és a Bagdi Bella vezette Jobb veled a világ alapítvány elkészítette az ország boldogságtérképét – jelent meg a blikk.hu-n. Eszerint Székesfehérváron él a legtöbb elégedett ember, a legkevésbé boldog település pedig Kaposvár.

Sok minden befolyásolja, mennyire érzi magát boldognak az ember. A környezet változása, a gazdasági fejlődés az egyik legfontosabb tényezője az egyéni boldogságérzésnek – erősítette meg Oláh Attila, a kutatást vezető professzor. Bár a kutatók nem vizsgálták a beruházások mennyiségét és a munkahelyteremtési adatokat, azt egy ideje már tudományosan igazolták, hogy jobban boldogulnak az emberek ott, ahol jobbak az anyagi feltételek. Vagyis a pénz igenis boldogít. – Nemcsak azért, mert több mindent lehet megvásárolni, elérni, és kevesebb hiányt szenvednek anyagi javakból, hanem a biztonságérzetet is javítja, ha baj esetén van tartalék, amihez nyúlni lehet – mutatott rá az összefüggésekre a professzor.

A leginkább Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Csongrád megyében elégedettek az emberek. A legkevésbé pedig Nógrád, Somogy és Jáasz-Nagykun-Szolnok megyében.

A trend azt mutatja, hogy évről évre emelkedik a mért boldogságszint Magyarországon. A 2020-as jelentés szerint a 62. helyről előbbre léptünk a 53. helyre a boldogságlistán. Nyolc éve még csak a 110. helyen voltunk.

Megosztás