Itt vannak az esélyes ellenzéki jelöltek

Közzétette a V18 az áprilisi választásokon legesélyesebb ellenzéki jelöltek névsorát. Eszerint 25 helyen koordináció nélkül is le lehet győzni a Fideszt, 40 helyen pedig visszalépésekre lenne szükség ehhez.

A 6 korábbi kormány 10 tagjából és több egykori uniós biztosból álló V18 csoport összeállította a Politikai Alternatíva Listáját, mert segíteni kívánja a választók döntését, akik arra a képviselőjelöltre kívánnak szavazni, akinek a legnagyobb az esélye a Fidesz-KDNP jelöltjének legyőzésére.

A választások előtt kevesebb mint három héttel még nem dőlt el, milyen felállásban küzdenek meg a jelöltek az ország 106 egyéni választókerületében. A szakértők között abban egyetértés van, hogy ezekben dől el a leendő parlament összetétele. Nagyon sok olyan kerület van a kutatások szerint, amelyben a kormányváltást akarók vannak többségben, ám a szavazataik jelentős megoszlása esetén ezekben is a jelenlegi kormányerő jelöltje győzhet.

Vagyis ezeken a helyeken az ellenzéki szavazóknak a legesélyesebb ellenzéki jelöltet kellene támogatniuk, amint arra már többször is volt példa. Éppen ezt igyekszik segíteni a V18 csoport, amelynek tagjai egykori jobb- és baloldali kormánytagok alatt egyaránt vállaltak felelős államigazgatási pozíciót. 

„Ők valamennyien olyan polgárok, akik mindennél fontosabbnak tartják Magyarország újjászületését és a demokrácia megerősítését. A V18 célja, hogy választókerületenként az általa legesélyesebbnek tartott ellenzéki jelöltek bemutatásával segítse a választók döntését, akik ha kell, pártszimpátiájukat is félretéve arra a képviselőjelöltre kívánnak szavazni, akinek a legnagyobb az esélye a Fidesz-KDNP jelöltjének legyőzésére.”

A választók részére készített áttekintést két csoportra osztották. Az elsőbe azok az ellenzéki képviselőjelöltek tartoznak, akik a pártok további megegyezése nélkül is legyőzhetik a választókörzetükben a Fidesz-KDNP jelöltjét, ha a választók többsége az ellenzéki jelöltre szavaz: ezekben a választókerületekben tulajdonképpen csak választókon múlik az eredmény. 25 ilyen van a listán. Egyik sem somogyi.

​A második csoportba azok a legesélyesebb képviselőjelöltek kerülnek, akik közül az egyik valószínűleg akkor győzné le a kormánypárt jelöltjét, ha a másik (többi) ellenzéki jelöltet delegáló párt, vagy akár a jelölt a visszalépés mellett döntene: ezekben a választókerületekben jelenleg még a pártokon múlik a választás eredménye. Közöttük viszont már három somogyit is találunk.

Az 1-esben (kaposvári) dr. László Imre (Demokratikus Koalíció) vagy Miháldinecz Gábor (Jobbik);

a 3-masban (marcali) dr. Mészáros Géza József (MSZP-Párbeszéd) vagy Dr. Steinmetz Ádám (Jobbik);

a 4-esben (siófoki) dr. Magyar György (MSZP-Párbeszéd) vagy Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) visszalépésére lenne szükség az ellenzéki győzelemhez.

Friss hír, hogy a Momentum elnöke, Fekete-Győr András ma bejelentette: egyebek között a Somogy 3-mas választókerületben is visszaléptetik jelöltjüket, Fábián Lászlót dr. Steinmetz Ádám (Jobbik) mint esélyesebb ellenzéki jelölt javára.

„A V18 nem kíván tanácsokat adni, csak a tényeket rögzíteni. A Politikai Alternatíva Listáján látható, hogy 25 választókerületben mindenfajta koordináció nélkül is nyerhet az ellenzék valamelyik jelöltje” – mondta a listáról Raskó György agrárközgazdász, korábbi mezőgazdasági államtitkár, a V18 tagja.

„Van további 40 választókerület, amelyben ellenzéki együttműködés esetén a Fidesz nem tud többséget szerezni; így az országos választásokat is elveszítheti” – mondta Holoda Attila, olajmérnök, közgazdász, korábbi energiaügyi helyettes államtitkár, a V18 tagja.

Megosztás