Jelen: 5 milliárdért vett PCR-teszteket semmisít meg a kormány

Ugyanis a Külügyminisztérium által tavaly beszerzett tesztek közben lejártak. Odaadhatták volna őket a családoknak, akiknek sokezer forintba kerül megvenni. Orbán ma bejelentette: meghosszabbítják az oltási akcióhetet.

A csaknem 5 milliárd forint értékű, tavaly beszerzett és időközben lejárt PCR-tesztek megsemmisítését az Országos Kórház Főigazgatóság (OKF) rendelte el a lap információi szerint. 

A Jelen kérdésére a főigazgatóság azt válaszolta, azért nem adhat ki erről adatokat, mert azok „megismerése az Állami Egészségügyi Tartalékot kezelő szerv feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását veszélyeztetnék.”

A lap megjegyzi: az adófizetők pénzén megvásárolt, majd a hanyagságból (vagy a rossz beszerzési stratégia miatt) kukába kerülő PCR-tesztekkel kapcsolatban „az a legelkeserítőbb, hogy az emberek nem használhatták őket. Pedig a családok erőn felül fizetnek akkor, ha a munkájuk, vagy egyéb előírás miatt szükségük van PCR-tesztelésre. Az állam ezeket a teszteket egy forinttal sem támogatja, a piacon pedig 14 ezer és 19 ezer forint között kell fizetni értük.”

A Jelen azt írta: 200 millió forintba kerül a tesztek megsemmisítése. Ezt később az OKF cáfolta: „Nem 200 millióért, hanem 239 ezer forintért történt lejárt szavatosságú, fel nem használható PCR-tesztek megsemmisítése a szakmai előírásoknak megfelelően.” A tesztek mennyiségét és azok megsemmisítését viszont nem.

Az ellenzék elképedt az ügyön. Kivizsgáltatnák, hanyag kezelés történt-e. Egyebek között azt írták:„A világ szégyene, hogy elköltünk 5 milliárd forintot Covid-tesztekre, hagyjuk, hogy lejárjanak, és megsemmisítjük őket, miközben az emberek darabonként közel 20 ezer forintot költenek az ilyen tesztekre. Amíg a nyugat-európai országokban egyszer sem kell fizetni a tesztelésért, Magyarországon az emberek háromszor is fizetnek a tesztekért…”

Megkérdeztük az egyik nagyatádi gyógyszertárat: azt válaszolták, egy nap 50-60 gyorstesztet adnak el, több fajtát is, a darabját átlagosan 7 ezer forintért.

Orbán Viktor miniszterelnök a ma reggeli rádiós interjújában bejelentette: egy héttel meghosszabbítják az oltási akcióhetet. A gyermekek oltásáról azt mondta: a számukra elérhető vakcina első 130 ezer adagja december 20-án érkezik, azt tanácsolta a szülőknek, ha tehetik, oltassák be a gyerekeket. A hazai helyzetet így írta le: „az eszközeink megvannak, az ágyak, lélegeztető gépek és vakcinák, orvosságok rendelkezésre állnak”, majd hozzátette: egyelőre az ember is elég.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Megosztás