Nagyatádon már 5 éves Covid-fertőzött is van

Egy nap 185 áldozatot követelt Magyarországon a koronavírus, miközben egyre több a vírustagadó. Nagyatádon is romlik a helyzet a háziorvosok szerint. Sokan csak akkor ijednek meg, ha már bekerül a családjukba a Covid.

Több mint 12 ezer fertőzöttet azonosítottak itthon, és elhunyt 185 beteg egyetlen nap alatt. Ám ezek az adatok már mind kevesebb embert érdekelnek: a 3. hullám kezdete óta 9 százalékkal nőtt, csaknem megduplázódott (!) a vírustagadók száma; a magyarok többsége nemcsak a kötelező oltást, de az oltásösztönző akciókat sem támogatja. Érzékelhetően az emberek belefáradtak a folyamatos „készenléti állapotba”.

Tökéletesen jól tükrözi ezt a magyar kormány járványkezelése: miközben Európa-szerte egyre szigorúbb intézkedéseket kénytelenek bevezetni, idehaza még a drágán előállított védettségi igazolványokra is alig van szükség, és az oltatlanokat sem korlátozzák.

A kormánynak csak a választások megnyerésére irányuló stratégiája van, járványügyi nincsen, közölte ezzel kapcsolatban Lantos Gabriella egészségpolitikus, hozzátéve: titkos járványkezelést folytat, de ennek az árát eddig is, és ezután is mi fogjuk megfizetni sok-sok plusz halottal.
A járványhelyzetről Kásler Miklós egészségügyért felelős miniszter az InfoRádiónak azt mondta, hogy az intenzív és a covidos ágyak közel fele üres, és emberi tartalék is van az egészségügyben.
Több mint félmillió gyorstesztet kapnak a háziorvosok és a házi gyermekorvosok november végéig, hogy kiszűrjék a koronavírus-gyanús betegeket a szezonális légúti betegségek tüneteivel jelentkezők közül, derült ki minap. 
Nálunk az ősszel eddig mintegy 140 gyorsteszt fogyott. Mostanában napi átlag 8-10-re van szükség, 3-4 Covid-pozitív esetünk van naponta – válaszolta kérdésünkre az egyik nagyatádi háziorvos. – Többször előfordul, hogy a negatív gyorsteszt után egy-két nappal a PCR eredménye fertőzést mutat.
Kiderült, Nagyatádon már van 5 és 7 éves koronavírussal fertőzött gyermek is. Egyértelműen romlik a helyzet az egészségügyben dolgozók tapasztalatai szerint, de arról, hogy pontosan mennyire, továbbra sem hajlandó tájékoztatást adni a népegészségügy. Pedig már a bíróság is kimondta, hogy nyilvánosságra kell hozni a visszatartott kórházi járványadatokat.
Nagyatádon a koronavírushoz hasonló tünetekkel orvoshoz fordulók másik felének valamilyen más vírus okozza a megbetegedését. Városi szinten hetente mintegy 80-100 felső légúti panaszos lehet.
Nagyon nehéz megkülönböztetni a covidos és az egyéb vírusos, megfázásos betegségeket, úgyhogy a tesztekre nagy szükség van. Az előbbiek zöme egyébként oltatlan – kommentálta az egyik háziorvos.

Egy másikuk arra hívta fel a figyelmet: eddig hiába magyarázta például az egyik házaspár páciensének, hogy a koronavírus-betegség rosszabb, mint az oltás, csak most kaptak észbe, amikor a gyerek hazavitte az iskolából a fertőzést.

Megosztás