Jelentősen drágultak az üzemanyagok a héten

Mind a benzin, mind a gázolaj ára emelkedett az elmúlt napokban, most értük el a tavalyi, pandémiás árzuhanás előtti állapotot.  

A héten kétszer is nagyot emelkedett az üzemanyagok ára, itthon ilyen mértékű drágulásra fél éve nem volt példa. Az elmúlt egy év olajpiaca igencsak hektikus volt: tavaly januárban ahogy a covid járvány globális pandémiává nőtte ki magát, úgy vezettek be újabb és újabb világszintű piaci korlátozásokat, melyek következtében összeomlott az olajpiaci kereslet. Ráadásul éppen akkor, amikor túlkínálat is volt az olajból, ezek együttes hatása végül ahhoz vezetett, hogy a történelem során először az eladók fizettek a vevőknek, azaz negatív tartományba csapott át az olaj ára. A mélyponton Magyarországon a benzin litere 277, a gázolajé pedig 307 forint volt. A példátlan helyzetnek végül az vetett véget, hogy az OPEC országai 5 millió hordóval csökkentették a kitermelést, a kínálati oldalt így igazítva a kereslethez. Ezt követően lassan, de biztosan ismét emelkedtek az üzemanyag árak.

Akkor kezdett újra meredeken felívelni a görbe, amikor tavaly december elején a Pfizer bejelentette, hogy elkészült az első hatékony vakcinájuk. Ezt követően 2020 végéig csaknem 30 százalékot emelkedett az olaj ára. Az utóbbi hetekben pedig Szaúd-Arábia önkéntes olajkitermelésének visszafogása dobott még egyet az árak felpumpálásán. A közel-keleti állam azért tett így, hogy ellensúlyozza a korlátozásokat be nem tartó országok túltermelését. Mindennek eredményeként az üzemanyag árak a tavaly februári, nagy árzuhanás előtti szinteken álltak meg.

Az előrejelzések szerint az eheti drágulás után egyelőre nem kell számítani komolyabb üzemanyagár emelkedésre a közeljövőben, főleg, ha a forint/dollár árfolyam is tartósan ezeken a szinteken marad.

Megosztás