Az élelmiszerek drágultak a legjobban az elmúlt évben

A fogyasztói árak átlagosan 3,3 százalékkal emelkedtek, ezen belül azonban az élelmiszerek drágultak a leginkább 7,2 százalékkal. A magyar, közel 4 százalékos infláció az EU-ban az egyik legmagasabb.

A Magyar Nemzeti Bank évvégi inflációs jelentése szerint szokatlan ingadozásokat eredményezett a járvány az árak változásában, melyet a korlátozó intézkedések és a lakosság gazdasági bizonytalansága miatt megváltozott kereslet-kínálati hatása okozott. Az előrejelzések szerint ez a változékonyság folytatódni fog a következő hónapokban is. A jelenlegi, 4 százalékos inflációs mutató tavasszal várhatóan nem változik, ám az év végéig átlagban 0,4 százalékos emelkedésre számítanak az elemzők. A magyar inflációs ráta az egyik legmagasabb Európában, messze az egy százalékos uniós átlag felett van.

Az elmúlt egy évben az inflációs mutatón belül nagy különbségek voltak a fogyasztói termékcsoportok között, így például az élelmiszerek jelentősen drágultak, míg az üzemanyagok ára csökkent. Lássuk, mi hogyan változott 2020-ban!

2019-hez képest a fogyasztói árak átlagosan 3,3 százalékkal, ezen belül a legnagyobb mértékben az élelmiszerárak emelkedtek, 7,2 százalékkal.

Közelebbről vizsgálva, 2019 decemberét összehasonlítva 2020 decemberével: az élelmiszerek ára 4,9, ezen belül az étolajé 13,7, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 11,8, a cukoré 11,7, a munkahelyi étkezésé 10,2, a párizsi, kolbászé 7,8, a liszté 6,8 százalékkal emelkedett – írja jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 8,8, ezen belül a dohányáruk 14,4 százalékkal drágultak.

Azért volt csökkenés is: a tartós fogyasztási cikkekért, (például háztartási gépek) 2,8 százalékkal többet, az üzemanyagokért 4,5 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

Megosztás