Kerüljük el a tűzeseteket mindenszentekkor és halottak napján!

Tavaly hat temetőben kellett a tűzoltóknak beavatkozni a kegyeleti mécsesek okozta tűzeseteknél. Óvatosságra intenek a katasztrófavédők a halottak napja és mindenszentek idején a gyertyák használatánál.

Sokszor vonulnak ki október végén és november elején a tűzoltók kegyeleti mécsesek és gyertyák által okozta tüzekhez, nemcsak a temetőkbe, hanem az otthonokba is. Minden évben rendszeresen előfordult, hogy teljes lakások, házak válnak lakhatatlanná egy ilyen tűzeset miatt. Tavaly Pécsett, a Hungária utcában csak néhány percre hagytak őrizetlenül halottak napján egy gyertyát, a kialakult tűz miatt a lakás teljesen leégett.

Az ilyen lakástüzek egyik leggyakoribb oka, hogy az égő mécsest, gyertyát vagy lámpást gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Ebben az esetben a legfontosabb, hogy csak tűzálló anyagból készült alátétre helyezett gyertyát gyújtsunk meg, és ne hagyjuk felügyelet nélkül! Ha elhagyjuk a lakást, a mécsest minden esetben el kell oltani. A meggyújtott gyertyát olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem tud eldőlni, a közeléből pedig minden gyúlékony anyagot el kell távolítani.

A temetők különösen veszélyessé válhatnak: a lehullott avar, a száraz virágok, az el nem takarított viasz könnyen tűzveszélyessé válhat a mécsesek tengerében. Tavaly hat sírhelynél szabadultak el a lángok emberi mulasztás miatt: tűz volt az abádszalóki, ceglédi, karcagi, vasszilágyi, megyaszói és mikepércsi temetőben is.

Az idei ősz eddig szokatlanul meleg és száraz, emiatt az avar pillanatok alatt meggyulladhat. Ahhoz, hogy megelőzzük a temetőtüzeket, az alábbi szabályokat érdemes betartani:

  • Tisztítsuk meg a sírhely közvetlen környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen lángra kapnak.
  • A szabadban csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg.
  • A mécsest úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni.
  • A mécsestartóban égő mécsest a sírtól való távozás után oltsuk el.

Ha valaki a temetőben tüzet észlel, a saját testi épsége kockáztatása nélkül próbálja meg azt eloltani, vagy értesítse a temető biztonsági személyzetét, és hívja a 112-es segélyhívó számot!

Megosztás