Megspórolható az adóbírság fele!

Eltörölheti a kiszabott adóbírság felét a NAV, amennyiben az adózó nem vitatja a bírság jogosságát és időben befizetik az adóhátralékot. Így motiválja a hivatal az adózókat arra, hogy ne vitatkozzanak?

Külön kérelem nélkül, automatikusan mentesülhetnek a kiszabott adóbírság 50 százalékától az adózók, amennyiben a megállapított adókülönbözetet határidőig megfizetik és lemondanak a határozat elleni fellebbezési jogukról. Ez az eljárás már két éve van érvényben a magyar adórendszerben.

Tavaly csaknem 1300 esetben történt ilyen módon bírságcsökkentés, a 2019-es év első háromnegyed évében pedig 900-nál is több esetben törlődött a bírság fele. Ez összesen 1,4 milliárd forint pénzbüntetés elengedését jelentette. Az eljárás az adózóknál kedvezményt, a költségvetésnek pedig plusz bevételt jelent. Az önkéntes teljesítésekből ugyanis 2019-ben 3 milliárd, 2018-ban 8 milliárd forint költségvetési bevétel származott.

A feltételes adóbírság-kedvezmény igénybevételéhez kapcsolódó formanyomtatványok és a kedvezményről bővebb információ elérhető a NAV honlapján.

Megosztás