Kerüljük el az elektromos tüzeket!

Minden második lakásban keletkezett tűz elektromos meghibásodásra vezethető vissza. A növekvő számú elektronikai eszközök megjelenése és egy korszerűtlen hálózat együttesen tovább növeli az esélyeit egy elektromos tűznek

A katasztrófavédelem honlapján nemrégiben megjelent egy közlemény, mely az elektromos eredetű tüzek megelőzését taglalja. Mint kiderült, az elektromos meghibásodások a második leggyakoibb okozói az otthoni tűzeseteknek. Ugyanakkor ezeket lehet a legkönnyebben megelőzni is. 

Nyáron különösen nagyobb a veszélye az elektromos hálózatok túlterhelésének: a légkondícionálók, ventillátorok folyamatos használatával hűvös belteret hozunk létre otthonainkban. Ilyenkor a gyerekek is bent maradnak, tévét néznek, számítógépen játszanak, telefonukat nyomkodják, miközben azok töltője a konnektorból fityeg. Közben megy a mosogatógép, a mosógép, anyuka villanytüzhelyen készíti a vacsorát, amíg apa a laptopon dolgozik. Az újszerű technológiák megjelenésével az áramforrásokat hosszú ideig, sokszor megszakítás nélkül használjuk, emiatt az elektromos tüzek száma is megnövekedhet. Két fő oka lehet egy elektromos tűz kialakulásának:

1. Meghibásodik az eszköz, a belsejében hőképződés indul meg, vagy

2. Az elavult, korszerűtlen, vagy túlterhelt hálózat hibája miatt alakul ki tűz.

A régi építésű házakban, panellakásokban ez gyakoribb, hiszen azok hálózatát nem a mai kor áramfogyasztására tervezték. Megváltozott a mai eszközök energiafogyasztása is. Amíg régen egy porszívó teljesítménye 600-1000 Watt között mozgott, napjainkban 1500-2200 Wattal dolgozik, egy hajszárító a korábbi 300 Watt helyett már 1000-1500 Wattot fogyaszt. És akkor még nem beszéltünk a mikrohullámú sütőkről, a klímaberendezésekről, a mosó-, szárító-és mosogatógépekről, melyek szintén túlterhelhetik a régi hálózatokat.

Miről ismerhetjük meg, ha a hálózatunk kezd túlterhelődni? Figyelmeztető jelek lehetnek a pislákoló fények, vészjósló esetben a szikrázó konnektor. Egyes kiöregedett vezetékek a falban akár rövidzárlatot is okozhatnak, és ott olvadnak meg, fény-, hő- és füsthatást okozva. Főleg a társasházakban, panelházakban, régi családi házakban találkozni elhasznált, alulméretezett vezetékekkel.

Mit tehetünk megelőzésképp? Ha elmegyünk otthonról, főleg hosszú időre, ne hagyjuk a konnektorba dugva elektromos készülékeinket. Még az olyan egyszerű dolgokat sem, mint például egy mobiltöltő, amiről azt gondolnánk, önmagában bedugva a hálózatba nem fogyaszt semmit. Nemrég Hajdú Péter konyhája is egy ilyen meghibásodott mobiltöltő okozta tűz áldozata lett. Sajnos még a nem bekapcsolt állapotban lévő eszközeink is fogyasztanak bizonyos mennyiségű áramot, és ha ezekben meghibásodás van, már pattan is a szikra és az elektromos ív. Tehát: ha nyaralni indulunk, vagy hosszabb időre elutazunk, ne hagyjuk áram alatt, konnektorba dugva az elektromos berendezéseket, mivel ezek még kikapcsolt, készenléti állapotban is fogyasztóként üzemelnek! Esetleges meghibásodásuk tüzet okozhat!

Javasolt otthonunkba beszerezni és működtetni egy füstérzékelőt, ami a kezdeti tüzeket is jelzi. Füstérzékelő működéséről itt tudhat meg többet! 

És ha mégis tűz alakult volna ki, semmiképpen ne próbálja meg vízzel eloltani azt, hiszen könnyen áramütés érheti! Javasolt a helység azonnali áramtalanítása a biztosítékok lekapcsolásával, majd erre a célra használható porraloltóval megkísérelheti Ön is eloltani a lángokat, ha azok még kis kiterjedésűek, és megítélése szerint nem igényeli a hatóságok beavatkozását. Elektromos tüzek esetén szén-dioxidos oltókészülékkel vehetjük fel eredményesen a harcot (miután áramtalanítottuk a berendezést), illetve porraloltóval, bár ezek típusainál vannak korlátozások. Elektromos tüzek eloltásáról bővebben itt tájékozódhat.

 

Megosztás