Kilenc tűzeset, öt műszaki mentés a hétvégén

Kilenc tűzeset, öt műszaki mentés a somogyi tűzoltók hétvégi mérlegén: tarlótűz, épülettűz, autótűz, pajtatűz, és egy kútba esett német juhász. Városunkban szerencsére nem akadt feladatuk a lánglovagoknak.

Szombaton Kaposváron a Rigó utcában égett le egy épület. A tulajdonos és a szomszédok a tűzoltók kiérkezéséig saját kézzel próbálták meg eloltani a lángokat porral oltóval és a kerti locsolóslaggal. Ez csak kismértékben volt hatásos, a helyszínre kivonuló tűzoltók 4 vízsugárral álltak neki az oltásnak, miután elzárták a gázt és áramtalanították az ingatlant. Az épület tető- és falszerkezetét is meg kellett bontani, így fékezték meg a lángok továbbterjedését. Robbanás veszélye is kialakult: a tűzoltók egy 11,5 kilogrammos PB palackot találtak az épületben. Ezt biztonságos távolságra vitték, és gondoskodtak a visszahűtéséről. Az eset során senki sem sérült meg.

Sikerült megfékezni a lángokat
Sikerült megfékezni a lángokat

Még ugyanezen a napon Látránynál a tarló kapott lángra az aratást követően. Több kidőlt fa okozott problémát a hétvégén: Tabnál és Somogytarnócánál az útat tolaszolta el egy-egy kidőlt fa. Gyékényesnél pedig a vasúti felsővezetékről távolítottak el egy kidőlt fát a tűzoltók.

Kigyulladt a tarló
Kigyulladt a tarló

Vasárnap is mozgalmas napjuk volt a lánglovagoknak: Igalon leégett egy gyógynövényszárító. A Szent István utcában található, közel 350 négyzetméter területű épület teljesen kiégett. A szomszédos épületekre már – a tűzoltók beavatkozásának hála – nem terjedtek át a lángok.

Ezzel egyidőben Kaposváron, a Nádasdi utcában is kigyulladt egy épület: a mintegy hetvenöt négyzetméter alapterületű melléképületről a lángok átterjedtek a szomszédos lakóépület tetőszerkezetére is. A tűzesethez a kaposvári, a dombóvári és a szigetvári hivatásos, valamint a KÖTÉL Egyesület önkéntes tűzoltói vonultak ki, akik több vízsugárral dolgoztak a tűz megfékezésén.  

Ugyancsak vasárnap a délutáni órákban Siófokon kigyulladt egy jármű, de a tűzoltóknak sikerült időben elfojtani a tüzet.  Személyi sérülés nem történt. Babócsán ezzel egyidőben egy pajta kapott lángra.

Később Gyékényesnél egy árokba hajtott személyautót mentettek a tűzoltók, míg az éjszakai órákban a balatonboglári egység egy kútba estett németjuhászt mentett ki.

Megosztás