Kiderült: ezt kellene ennie a gyereknek

Ha egészségesen szeretné táplálni gyermekét, a legújabb tudományos kutatások szerint ilyen élelmiszereket és ilyen arányban kellene neki fogyasztania. Az ajánlást kedden tette közzé a dietetikusok országos szövetsége.

A 6-17 éves korúak számára készített ajánlás, vagyis a Gyerek Okostányér szerint a gyerek étkezésének napi összetétele lényegében megegyezik a felnőttével: fele arányban zöldségekből és gyümölcsökből kellene összeállítani az étrendet, annak a másik felét tennék ki a gabonafélék (péksütemények, tészták, gabonapelyhek) és a húsok, a halak, a tejtermékek és a tojás.

 

Ám a 6-17 éves korosztály energiaszükséglete egészen más, mint a felnőtteké, ezért a szakmai szervezet egy adagolási útmutatót is készített energiaigény-kalkulátorral. Ezek három kategóriában (1600, 2000 és 2600 kcal) energiatartalmú étrendhez tartalmaznak adagolási útmutatót.

A táplálkozás-tudomány szakemberei arra is felhívják a figyelmet, hogy a gyerek igyen meg minden nap legalább 8 pohár folyadékot, amelynek döntő többsége ivóvíz legyen. Végül arról sem feledkeztek meg, hogy figyelmeztessenek: a helyes táplálkozást ki kell egészítenie a rendszeres mozgásnak: gyerekek és serdülők számára naponta legalább 60 perc intenzív mozgás javasolt.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása elérhető a szervezet honlapján.

Megosztás