Készülnek a télre

Minden veszélyhelyzetet csak közös erővel lehet gyorsan felszámolni – hangzott el a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hétfői értekezletén. Ezen a télre való felkészülésben együttműködő társszervek vettek részt.

A vasút- és autóbusz társaságnak, a rendőrségnek, a katasztrófavédelemnek, a mentőknek, a közút kezelőjének, az áram- és gázszolgáltatónak közösen kell dolgoznia azért, hogy az állampolgárok a rendkívüli téli időjárási helyzetben is a megszokott körülmények között élhessék mindenapjaikat – mondta dr. Neszményi Zsolt, kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke.  

Az utak síkosság-mentesítéséhez 5847 tonna só áll a Magyar Közút Nzrt. Somogy megyei raktáraiban – tájékoztatott Németh Zsolt. A társaság megyei igazgatója beszámolt arról is, ahogy kijelölték azokat a várakozóhelyeket, ahova a 7,5 tonna feletti járműveket kiterelik a balesetek elkerülése és a mihamarabbi hóeltakarítás érdekében. Az utak járhatóvá tételéhez 29 saját kombinált jármű, 8 hómaró, 8 rakodó áll rendelkezésükre és további 135 lehívható gépre kötnek szerződést.

A MÁV Zrt. is elvégezte a tél előtti szükséges pályafelújításokat és felkészítette a dolgozóit. A vasútállomások pedig ugyanúgy, ahogy az autóbusz megállók is szükség esetén melegedőhelyként is szolgálnak az utazóközönség számára. Az áram- és gázszolgáltató társaság egész évben dolgozik a hálózatok felújításán, s felkészültek egy-egy üzemzavar gyors megszüntetésére, az aggregátorok azonnali beüzemelésére.

Elengedhetetlen a járművek téli körülményeknek megfelelő felkészítése – hívta fel a figyelmet Pungor János rendőr ezredes, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrfőkapitány-helyettese. Minden autóban legyen hólapát, jégkaparó, meleg váltás ruha és némi élelem.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is felkészítette a járműveit a téli helyzetekre, képezte az állományt, s felmérte az együttműködő szervek (közigazgatási szervek, az önkormányzatok, a mentőszervezetek és az önkéntes egyesületek) reagáló képességét. Az önkormányzatok szükség esetén melegedőhelyeket (33 településen 96), befogadóhelyeket tartanak fenn azok számára, akik nem tudják folytatni az útjukat. Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője az együttműködő szervezetek közti, illetve a lakosság felé való kommunikáció fontosságát hangsúlyozta, valamint a délutáni sajtótájékoztatón is kiemelte: ma már elengedhetetlen, hogy feltöltött mobiltelefon nélkül indulunk útnak, amellyel pontos információkhoz juttatjuk a segítségünkre siető egységeket.

A tájékoztatókat követően baleset elszenvedőinek mentését szemléltették a szervezetek. A feltételezett szituációban egy személyautó nem a téli útviszonyoknak megfelelően – nyári gumival – közlekedett, megcsúszott és egy autóbusznak ütközött. A rendőrség lezárta az érintett útszakaszt, a mentők és a tűzoltók a sérültek mentését végezték. A személyautó utasait a jármű megbontásával tudták kiszabadítani, volt, amelyiküket sérüléseire tekintettel üléssel együtt emeltek ki a gépkocsiból. Az autóbusz vezetőjét a szélvédő kifűrészelését követően az ablakon át emeltek ki a járműből. Bemutatkozott a Dél-Dunántúli Közlekedési Központ Zrt új autómentője is. Ezt a nagy teljesítményű járművet maximum 40 tonna emelési képességű, 9 méterre kinyújtható hidraulikus emelő karral és két 20 tonna terhelhetőségű csörlővel szereltek fel.

Megosztás