Kormányinfó: hétvégén jöhet az újabb nyitás, 5 millió beoltott után lehet lakodalmat tartani

Várhatóan hamarosan meglesz a 4 millió beoltott, így érvénybe léphetnek az újabb lazítások. A kormány 5 millió beoltott elérése után, vélhetően május 10-től engedné újra a lakodalmak, családi összejövetelek megtartását.

A kormányinfón Gulyás Gergely miniszter azt mondta: a 4 millió oltott meglehet pénteken, és akkor lehet dönteni az újraindításról.

  • a kijárási korlátozás éjfélre módosul;
  • a védettségi igazolványosokkal rendelkezőknek este 11-ig megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei, ahová a szülők a gyermekeket is magukkal vihetik, ők védettségi igazolvány nélkül mehetnek be;
  • a védettek szállodákba is mehetnek;
  • a szabadidős létesítményeket – állatkerteket, múzeumokat, színházakat, mozikat – ismét lehet látogatni;
  • edzőterembe, uszodába a védettek és versenyszerűen sportoló 18 év alattiak, illetve versenyre készülő igazolt sportolók mehetnek majd.

A védetteknek és a kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a kulturális és sportrendezvényeken.

Módosítják a büntető törvénykönyvet, elkerülendő a visszaéléseket: a közokirathamistás egy minősített esete lesz, ha valaki  védettségi igazolványt hamisít.

Magyarország kétoldalú szerződéseket fog kötni a védettségi igazolványok elfogadásáról, mondta a miniszter. A kormányhivatalok számtalan panaszt kaptak a védettségi igazolványokkal kapcsolatban. Gulyás azt ígérte, mindenki meg fogja kapni a hiányzó igazolványát.

A kormány az 5 millió oltás elérésekor oldhatja fel a lakodalmak tartására vonatkozó tilalmat. A miniszter szerint várhatóan május 10-ig elérhetjük ezt a számot. Az ötmillió beoltott után tudnak dönteni a nyári táborokról. Az a szándékuk, hogy legyenek táborok, de még korai erről beszélni, mondta a miniszter.

A határzár feloldásának időpontjára nem tudott válaszolni Gulyás, de azt mondta: 

a 4 millió oltás elérése után be lehet majd jönni karanténkötelezettség nélkül a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek.

Ettől függetlenül nagyon sok ország nem enged be külföldieket a saját területére, még hetekig, hónapokig is eltarthat, amíg a korábbi szabad közlekedés helyreáll.

 

Megosztás