Föld alá temetett házak miatt nyomoznak Segesden

A hétvégi házakat, pincéket az elmúlt években hatalmas gödrökbe dózerolták, majd betemették azokat több kúttal együtt. Az ügyben eljáró hatóságok tegnap ásatták ki az első épületet egy markolóval.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a környezetet károsító anyagokat temettek a föld alá, bűncselekmény miatt folytatódhat nyomozás az ügyben. Amelyik – nem mellesleg –, úgymond, precedens értékű lehet, hiszen a talajt és akár a talajvizet is mérgező eljárás, sajnos, bevett módszer volt az elmúlt évtizedekben Magyarországon.

Segesden már jó ideje beszédtéma az ügy, a falubeliek részletekbe menően tárgyalják. Ezeket egyelőre nem oszthatjuk meg olvasóinkkal, ahogy a rendőrség sem közölhet ilyesmit, hiszen nyomozati szakban van az eljárás.

A településen élők azt mondják, sok hasonló esetről tudnak, ezek közül állításuk szerint a rendőrség kb. 10 helyszínt fotózott le. Három kutat is említettek, egyikük egy 100 évesnél is régebbi, 2-3 méter széles, valaha egyházi tulajdonban volt, nagy kútként vagy szivárványos kútként ismert.

Tegnap délelőtt egy két éve még kétszintes zártkerti ingatlan helyszínén jártunk: pincéből, présházból, fölötte szobából álló hétvégi ház volt. Már javában dolgozott ott egy kotrógép. 4-5 méter mélyről kanalazott éppen, két nagy földhalom magasodott körülötte, tele építési törmelékkel. A téglán és a betonon kívül palát, vasat és linóleumot lehetett benne észrevenni. A munkálatokat rendőrségi helyszínelő, nyomozó és vélhetően egy hivatalból kirendelt környezetvédelmi szakértő dokumentálta.

Természetesen őket nem kérdezhettük, megkerestünk viszont egy hasonló ügyekben jártas hozzáértőt. Ismertetése alapján az ügy kimenetelét illetően a döntő szót egyértelműen a szakértői vélemény fogja kimondani: abból kiderül majd, hogy milyen anyagok és mekkora mennyiségben kerültek a föld alá. Ez utóbbi aligha kérdéses, nyilvánvalóan jelentős mennyiségről van szó. A nagy kérdés, hogy vannak-e köztük veszélyes hulladékok?

Ilyen esetben két bűncselekmény gyanúja merülhet fel. Az egyik a környezetkárosítás. Ennek a minősítése is különböző lehet. Ha csak veszélyeztette a földet, a vizet vagy az élővilágot, akkor 3 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűntett. Ha már károsította is, akkor 1-től 5 év szabható ki, ám ha nem helyreállítható kárt okozott, akkor már 2-8 év is.

A másik a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, hiszen nyilván nem engedélyezett helyen helyeztek el hulladékot. Ha nem veszélyes hulladékról van szó, akkor 1-3 év a büntetési tétel. Ha viszont veszélyes hulladékról, akkor már 5 év is lehet. Amennyiben ez környezetkárosítással tárul, akkor halmazati büntetésül akár 12 év szabadságvesztéssel is sújtható.

Ráadásul a környezetvédelmi felügyelőség kártérítést vagy bírságot szabhat ki, és a helyreállítási költségeket is ráterhelik az elkövetőre. Ez több milliós nagyságrendű lehet.

Megosztás