Koronavírus: védelmi akcióterv készül Magyarországon

Egyelőre nincs Magyarországon koronavírussal fertőzött beteg, de a tisztifőorvos akciótervet készít, és életbe lépett a védekezési protokoll – közölte mai sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az eddigi adatok szerint nincs Magyarországon koronavírussal fertőzött beteg, a védekezéshez szükséges minden eszköz rendelkezésre áll, és a tisztifőorvos akciótervet készít – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón az MTI beszámolója szerint.

    Gulyás Gergely elmondta, a kormány szerdai ülésén meghallgatta a koronavírusról az országos tisztifőorvost, akit felhatalmazott a védekezés irányítására. Ő életbe is léptette a vírus elleni védekezésben követendő protokollt, ezért történt az, hogy a határon megállítottak egy Prágából érkező, kínaiakat szállító buszt, és megmérték az utasok testhőmérsékletét – tette hozzá.
    Közölte azt is, hogy repülőtereken és az érzékeny belépési pontokon további technikai eszközök felszerelése várható, hogy kiszűrjék az országba lázasan érkezőket. A koronavírus miatt bárki belépését megtagadhatják az országba. Hamarosan leállíthathatják a repülőjáratokat Magyarország és Kína között.
    A miniszter beszámolt arról, hogy az Egészségügyi Világszervezet január 30-i adatai szerint világszerte 7 711-en fertőződtek meg a vírussal és 170-en haltak meg.

Gulyás Gergely a kormányinfón; fotó: MTI
Gulyás Gergely a kormányinfón; fotó: MTI

Arról, hogy mely városokban van a legnagyobb kockázata a koronavírus elterjedésének, itt olvashat

Itt pedig egy magyar férfi számol be arról, hogy milyen hatalmas pánik uralkodik a koronavírus epicentrumaként számon tartott, karanténban lévő városban, ahol az emberek sírva várakoznak hosszú sorokban a kórházak előtt.

Grafika: MTI
Grafika: MTI

 

Megosztás