Közgyűjteményi és közművelődési dolgozók: bérrendezést!

Egy húsz méter hosszú aláírási ívvel ellátott petíciót nyújtott át a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete a Magyar Kultúra Napján a minisztériumnak: a bértárgyalások megkezdését követelik.

A Magyarországon dolgozó összes könyvtári, múzeumi, levéltári és közművelődési dolgozók negyedének az aláírásával követeli a bértárgyalás megindítását a szakszervezet. Az aláírásokat és a petíció szövegét egy több mint 20 méter hosszú aláírási íven adták át tegnap Budapesten a Magyar Kultúra Napján az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága részére.

Felhívják a kultúráért felelős államtitkár figyelmét egyebek között arra, hogy

„intézményeinkben minden szakember fizetése messze elmarad az átlagbértől. Mint az újságok híreiből ön előtt is ismert, az Aldi kiskereskedelmi áruházban bruttó 300.000 forintért ülnek a pénztárban vagy töltik fel a polcokat az ott dolgozó munkavállalók. Eközben egy kezdő egyetemi végzettségű restaurátor vagy egy húsz éves gyakorlattal rendelkező levéltáros, könyvtáros fizetése ennél bruttó 100.000 forinttal kevesebb! Ez azonban csak a „jéghegy csúcsa”, hiszen csak az országos intézmények némelyikében lehet ilyen „kiemelt fizetésre” szert tenni. Az önkormányzati fenntartású intézményekben dolgozók bruttó átlagfizetése messze nem éri el a 200.000 Ft-ot és a kollégáink legalább 2/3-ának 2018-ban sem fogja meghaladni a fizetése a „bűvös” bruttó 180.000 Ft-ot, a minden középfokú végzettségű munkavállalót megillető garantált bérminimumot!
Ma már mindennapos, hogy a legkiválóbb szakemberek – főleg a fiatalok – csak vállalkozás alkalmazottjaként találják meg a számításaikat vagy éppen külföldre távoznak.”

Csóti Csaba elnök beszédében rámutatott: 

 –         egy 30 éve művelődési házban dolgozó technikus,

–          egy doktori fokozatot szerzett muzeológus vagy levéltáros,

–          egy többdiplomás könyvtáros,

–          egy nyugdíj előtt álló, főiskolai végzettségű népművelő

ugyanazt a bért, a garantált bérminimumot keresi.

E helyzet elkerülése érdekében a KKDSZ a múlt évben érdemi tárgyalásokat kezdeményezett a munkáltatót képviselő államtitkársággal – eredménytelenül.

A közművelődési és közgyűjteményi dolgozók követelései:

–          általános bérrendezés e szakmákban,

–          az általános bérrendezés elmaradása esetén a kulturális bérpótlék 50%-os emelése 2018-ban,

–          az „elfelejtett”, nonprofit kft-kbe (ki)szervezett munkavállalók bérének emelése és/vagy a kulturális bérpótlék részükre történő biztosítása!

A következményekről azt írták: „A petíció átadását követően, februárban, a KKDSZ felméri a könyvtári, múzeumi, levéltári és közművelődési területen a sztrájkhajlandóságot.”

Fotók: kkdsz.hu

Megosztás